Vetenskapsrådet
"Det gåtfulla är det mest upphöjda vi kan hoppas få erfara. Det är källan till all sann konst och vetenskap."
- Albert Einstein
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2011 Nr 3

Han blir Tage Erlanderprofessor 2012

2012 års Tage Erlanderstipendiat John Wettlaufer. (Foto: Ulrika Wettlaufer)

John Wettlaufer, professor vid Yale-universitetet, blir 2012 års innehavare av Tage Erlanders gästprofessur. Det beslutade ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap nyligen.
John Wettlaufer arbetar med teorier inom den kondenserade materiens fysik och dess tillämpningar på astrofysiska, biologiska och geofysiska problem.

Under sitt år i Sverige kommer han att samarbeta med forskare på Nordita, där han var gästprofessor år 2008.

– Då kom jag in på ett för mig nytt område om universums tidiga utveckling och de grundläggande mekanismer bakom det som gör att små kroppar i solsystemet växer samman efter att ha kolliderat i hög hastighet. Jag fick användning för min tidigare forskning om fasövergångar och smältning. Nu är mitt mål att införliva dessa kollisionsprocesser i studier av turbulenta flöden, tillsammans med professor Axel Brandenburg och hans grupp vid Nordita som är bland världens främsta inom astrofysisk turbulens, berättar John Wettlaufer som är professor i tillämpad matematik, geofysik och fysik vid Yale-universitetet. 

Ingen tvekan

Tage Erlanders gästprofessur inrättades 1981 av riksdagen för att hedra den tidigare statsministern på hans 80-årsdag. Professuren ger en internationellt framstående svensk eller utländsk forskare en möjlighet att tillbringa ett år vid universitet, högskola eller forskningsinstitut i Sverige.
 
– Det är en mycket glädjande och oväntad utmärkelse. Jag är hedrad att få tillhöra raden av framstående forskare som har haft professuren. Jag tvekade aldrig att tacka ja. Däremot var det praktiska saker att lösa privat och gällande mina åtaganden vid Yale.

John Wettlaufer är väl bekant med Sverige. Hans fru Ulrika är svenska och sedan sonen Tor föddes för sex år sedan pratar de bara svenska hemma.

– Det var lite problem i början, för trots att jag arbetat i Norge i början av 1990-talet och kunde lite norska, var jag helt obekant med svenskan. För att förstå en kultur måste man förstå skämt, vardagsuttryck och så vidare, på samma sätt som man inte förstår fysikens natur om man inte behärskar det matematiska språket, säger han. 

Namn: John Wettlaufer.
Yrke: Professor i tillämpad matematik, geofysik och fysik vid Yale- universitetet.
Ålder: 48 år.
Familj: Fru Ulrika, sonen Tor, 6 år.
Bor: Guilford Connecticut, USA och Wenner-Gren Center, Stockholm.
Intressen: Leka med sonen, skidåkning, klättring, konst, matlagning.

Fotnot: Läs även John Wettlaufers personliga hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.