Vetenskapsrådet
"I vetenskapen tillfaller äran den som övertygar världen, inte den som först kom på idén."
- William Osler
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2011 Nr 2

"Vi tar avstånd från affärsmetoden"

JW

Jesper Wadensjö. (Foto: Vetenskapsrådet.)

Flera av tidskrifterna som vill skriva om svenska forskare mot betalning, förespeglar att det finns ett samarbete med Vetenskapsrådet. Något sådant finns dock inte.
Det handlar om en handfull tidskrifter, samtliga brittiska, som med olika metoder vill påskina att det finns ett samarbete med Vetenskapsrådet. De har hört av sig för att få intervjuer med till exempel generaldirektören eller huvudsekreterarna. Sedan kan de vända sig till forskare med budskapet att de bli omskrivna i ett seriöst sammanhang. Forskarna får dock betala för artiklar om sina projekt.

– Vi vänder oss mot affärsmetoden. Vi har inget med dem att göra och vill inte vara lockbete. Däremot har vi inga synpunkter på om forskare vill vara med eller inte, säger Jesper Wadensjö som är pressansvarig vid Vetenskapsrådet och som har fått besvara många frågor från forskare som kontaktats av tidningarna.

Tidskrifterna använder olika metoder för att ge sken av samarbeten. Exempelvis har Vetenskapsrådets namn funnits i ärenderaden i e-postmeddelanden. De håller koll på forskningsrådets projektdatabaser och hör av sig till forskare när ett projekt får pengar. Ett annat sätt är att använda e-post- och webbadresser som ser ut att ha en officiell avsändare inom EU.

Fotnot: Vetenskapsrådet har valt att inte publicera namn på tidskrifterna. Vetenskapsrådet identifierar dem utifrån arbetssättet som beskrivs ovan.

Fotnot: Läs också artikeln "Han vill inte betala för artiklar"

Siv Engelmark

Datum: 2011-04-29
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.