Vetenskapsrådet
"I vetenskapen tillfaller äran den som övertygar världen, inte den som först kom på idén."
- William Osler
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2011 Nr 2
GA1

Göran Arnqvist är professor vid avdelningen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet. (Foto: Privat)

Han vill inte betala för artiklar

GA

Göran Arnqvist är forskare i Uppsala. (Foto: Privat)

KN

Kerstin Neld är vd för Sveriges tidskrifter. (Foto: Anette Lindfors Persson)

Det finns en rad internationella populärvetenskapliga tidskrifter som gärna skriver om svensk forskning – om forskaren betalar. Antalet tidningar med den tvivelaktiga affärsidén blir allt fler. Uppsalaforskaren Göran Arnqvist har blivit uppvaktad av flera sedan han fick projektbidrag från Vetenskapsrådet i fjol.
Det finns en rad internationella populärvetenskapliga tidskrifter som gärna skriver om svensk forskning – om forskaren betalar. Antalet tidningar med den tvivelaktiga affärsidén blir allt fler.

Professor Göran Arnqvist vid Uppsala universitet är en av många forskare som blivit uppvaktad av dessa tidningar. Första gången var i fjol när han fått medel från Vetenskapsrådet. Därefter har han kontaktats fyra, fem gånger av olika tidskrifter.

– När den första hörde av sig med ett brev var jag naiv och trodde att jag kontaktats av en professionell journalist som ville skriva om mitt projekt. Men den person som senare ringde upp mig pratade mycket lite om min forskning och var inte intresserad av ämnet, berättar Göran Arnqvist.

Någon betalar

Han blev lite tveksam och bad om att få en tidning hemskickad. Ner i brevlådan föll en påkostad publikation i fyrfärg, tryckt på tjockt, bestruket papper. Men den innehöll inga annonser. Därtill hade den person som ringt upp honom berättat att tidningen skickas ut gratis till en rad beslutsfattare i Europa.

– Då började jag ana oråd. Någon måste betala. Till slut fick jag veta att det skulle bli kostnader som kommer att debiteras projektet, säger Göran Arnqvist.

Han tycker att det är viktigt att forskare blir medvetna om att det är en affärsidé att publicera artiklar om forskning mot betalning.  

– Vi är naiva och blåögda och är inte van att hantera detta. Samtidigt är vi i en tuff bransch med hård konkurrens om medel och det är viktigt att vi syns i media med våra forskningsresultat. Dessa tidskrifter presenterar artiklarna på ett sätt som ser ut som journalistiskt, men det är betalda annonser.

En gråzon

Breven från tidskrifternas företrädare är skrivna med en retorik som låter som en annonssäljares. Det kan till exempel stå att "genom att medverka når information om ditt forskningsprojekt viktiga människor som fattar beslut".

Tidningarna verkar i en gråzon. Om någon betalar för att bli omskriven på redaktionell plats handlar det om så kallad textreklam, som inte är tillåten enligt pressetiska regler som gäller för såväl svenska tidningar som för tryckta medier som gjorts i annat land men som ges ut här. Reglerna är dock frivilliga, inte lagregler.

Fram till 2005 granskade en textreklamkommitté att de följdes, men idag har ingen speciell organisation det uppdraget. Organisationen Sveriges Tidskrifter har dock en egen granskningsnämnd.

Textreklam

– Våra medlemmar förbinder sig att följa vissa regler, bland annat pressens riktlinjer mot textreklam. Vi har en egen granskningsnämnd som granskar medlemstidskrifter som anmäls och kan utesluta medlemmar som inte gör det. Detta skulle falla under textreklam, säger Kerstin Neld som är vd för Sveriges tidskrifter.

Göran Arnqvist lyfter fram ännu ett perspektiv.

– Det är problematiskt om de till tidningar förklädda reklambroschyrerna har någon inverkan. De projekt som lyfts fram gör det inte det för att de är de vetenskapligt, journalistiskt eller för samhället mest intressanta. Det är de som betalar som blir omskrivna, säger han.

Fotnot: Läs även vad Vetenskapsrådet säger i artikeln "Vi tar avstånd från affärsmetoderna"

Fotnot: Läs även intervjunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med Göran Arnqvist i Tentakel 1.2005.

Siv Engelmark

Datum: 2011-04-29
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.