Vetenskapsrådet
"Upptäckter är resultatet av planmässigt famlande."
- Karl Friedrich Gauss
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2011 Nr 1

VR får både ris och ros

Redaktör Eva Barkeman. (Foto: Sofia Günther)

I år firar Vetenskapsrådet 10-årsjubileum, vilket Tentakel uppmärksammar med en intervju med Lars Börjesson som reflekterar över rådets toppar och dalar – mest stolt är han över inrättandet av Rådet för forskningens infrastruktur, RFI.

Madelene Sandström, som i sin organisationsutredning "Forskningsfinansiering – kvalitet och relevans", ville lägga ner Vetenskapsrådet och de övriga forskningsråden och inrätta ett nytt gemensamt forskningsråd, är mer kritisk. Läs hennes debattartikel där hon hoppas att VR ska få nya arbetsformer och bli mer framåtsyftande, med ny ledning.

Vetenskapsrådets nye generaldirektör Mille Millnert tillrädde i februari. Läs intervjun med honom – och intervjun med hans chef, Jan Björklund, som menar att han hinner med sitt jobb som forskningsminister trots att han också är partiledare och vice statsminister.

Året kommer i alla fall gå i naturvetenskapens och teknikens tecken: 2011 har utnämnts av UNESCO till Kemins år. Passande också att vinnaren av det nyinstiftade Pi-priset är kemist. Läs intervjun med Ulf Ellervik som fick 314 159 (!) kronor för sitt manus Ond kemi.

Kemi eller inte. Nu är det dags att söka projektbidrag i Vetenskapsrådet stora utlysning som just öppnat.

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2011-02-22
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.