Vetenskapsrådet
"Upptäckter är resultatet av planmässigt famlande."
- Karl Friedrich Gauss
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2011 Nr 1
Andrew Ewing  tyckte kemi var dötrist i skolan. Nu är han professor i analytisk kemi och får 25 miljoner för sin kemiforskning. (Foto: Malin Arnesson)

Andrew Ewing tyckte kemi var dötrist i skolan. Nu är han professor i analytisk kemi och får 25 miljoner för sin kemiforskning. (Foto: Malin Arnesson)

Han tycker inte kemi är dötrist längre

Kemiprofessorn Andrew Ewing vid Göteborgs universitet utvecklar metoder att mäta kemiska processer på cellytan för att förstå hur celler kommunicerar. Nu har han tilldelats 25 miljoner från europeiska forskningsrådet ERC för att fördjupa sin forskning.
Som en av elva forskare verksamma i Sverige har Andrew Ewing tilldelats ERC Advanced Grant 2010länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. När Tentakel pratar med honom är han uppfylld av känslan att fått ett så stort forskningsanslag och har många idéer om vad pengarna ska finansiera.

Till en början ska han utöka sin forskargrupp från åtta till tolv personer. Rekryteringsprocessen är redan i full gång. Forskningsmässigt ska pengarna huvudsakligen användas för att utveckla nya metoder för att mäta kemiska aktiviteter på och mellan celler. I förlängningen hoppas han att detta kan leda till bättre förståelse av neurologiska sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers sjukdom. Han vill även bredda gruppens forskningsområde till att undersöka stamceller och deras kemiska signaler.

Tillverka nya organ


 
– Stamceller är ett otroligt spännande område. Om vi kan förstå vad som styr cellers utveckling och kan kontrollera det genom den kemiska miljön runt dem, kan vi snart tillverka nya organ, säger han.

Andrew Ewing sätter gärna upp höga mål för sin forskning. Han tror att den kommer att leda till att man inte bara kan byta ut organ som lever och njurar utan även delar av hjärnan. Orden bubblar ur honom och allt verkar hända samtidigt. Föreläsningar för studenterna, förberedelse av ett anförande och en artikel som måste läsas igenom. Och om ett par timmar går flyget till Manchester där han ska hålla sitt anförande. Andrew Ewing är van vid att ha mycket på gång.
 

Topprankad lärare

Hans CV är 27 sidor långt och innehåller över 250 publiceringar. Han är dessutom en mycket uppskattad föreläsare. Studenterna hemma vid Pennsylvania State University rankade honom högst av all lärarna på skolan. Och det räcker med en kort intervju för att se hans passion för ämnet.

– Jag tyckte själv att kemi var dötrist i skolan, men när jag insåg att kemi är grunden till allt vände intresset. Sedan dess har kemin blivit mitt liv.

Han kom till Göteborgs universitet 2007 som gästforskare inom EU:s Marie Curie-projekt och har snabbt gjort sig hemmastadd. Trots flera erbjudanden från sin tidigare arbetsgivare har Andrew Ewing bestämt sig för att stanna i Sverige. Sedan 2010 har han en tjänst som professor i analytisk kemi. Han trivs med den svenska mentaliteten och tycker att studenterna här generellt har högre kvalitet.
 
– I staterna finns det gott om jobb inom kemiindustrin, vilket gör att många studenter går igenom utbildningen med det målet. I Sverige finns det betydligt färre jobb inom industrin. Det för med sig att studenterna här är mer hängivna ämnet.

 
Namn: Andrew Ewing.
Yrke: Professor i analytisk kemi vid Göteborgs universitet.
Ålder: 54.
Familj: Fru och dotter i Sverige samt fyra barn i USA.
Bostad: Västra Frölunda, Göteborg.
Intressen: Kampsporten tang soo doo, vattenskidåkning.

Fotnot: Läs också artikeln Elva svenskar får ERC-medel.

Karl-Johan Nylén

Datum: 2011-02-22
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.