Vetenskapsrådet
"Det vi vill ha är kunskap, men det vi får kallas information. "
- Peter Gärdenfors
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
December 2010 Nr 5

Peter Brzezinski.

Peter kollar transporten genom cellmembran

Peter Brzezinski. (Foto: Pia Ädelroth)

Peter Brzezinski studerar proteiner i cellmembranet som transporterar elektroner och protoner. Elektronerna transporteras genom ett membranprotein till det syre som vi andas in. Det driver en pump som skickar protoner (H+) från den ena till den andra sidan av membranet. (Bild: Peter Brzezinski)

Grattis, Peter Brzezinski, forskare vid Stockholms universitet, som får 5,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att öka kunskaperna om proteiner i membranen runt våra celler.
– Tack. Det är såväl roligt som en ära att få. Det är både en summa pengar och ett erkännande från andra forskare, säger Peter Brzezinski som är professor i biokemi vid Stockholms universitet.

Han är en av tre forskare som får mest pengar, 5,4 miljoner kronor, i årets stora ansökningsomgång. Stödet är fördelat på fyra år i stället för tre, som är det vanliga.
– Tre år är en ganska kort tid, speciellt för etablerade forskare med långsiktiga planer. Fyra eller fem år är en mer rimlig tid.
 
Forskningen handlar om proteiner i de membraner som omger våra celler. Dessa proteiner ser till att olika saker kan transporteras in eller ut ur våra celler.
 

Studerar transport av laddade partiklar

Peter Brzezinski tittar på transporten av elektroner och protoner över membranen. Processen är viktig bland annat för kroppens energiomsättning.
 
– Vi vet i stort vad som händer. Men vi förstår det inte på molekylär nivå, säger han. 
 
De små laddade partiklarna hanteras av stora membranproteiner, i ett komplicerat samspel med omgivningen. Dessa proteiner växelverkar med andra proteiner i ett samarbete som även påverkas av hur membranet självt är sammansatt.
 
– Vi ska titta på enskilda proteiner och samspelet mellan dessa. Vi vill förstå principerna, systemet och vad som händer på molekylnivå.
 
Kunskaperna är viktiga bland annat för att lättare hitta botemedel mot de sjukdomar som beror på att membranproteinerna inte fungerar som de ska. Dit hör till exempel så kallade mitokondriella sjukdomar, där vissa muskelsjukdomar ingår.
 

Film med proteinstrukturer

Forskarna har också planer på att studera hur proteinerna ser ut i detalj, i den tredimensionella strukturen. Det är ytterligare en viktig faktor för att kunna förklara hur de fungerar. Forskarna känner redan till strukturen hos flera av membranproteinerna i cellmembranen. Men med den teknik som används idag får de endast en statisk bild av den, fångad i ett enda ögonblick.
 
– Bilden visar inte funktionen. Vi vill därför ha en serie av bilder som vi kan sätta ihop till en film.

Planen är därför att titta på proteinet under olika delar av en reaktion genom att sätta igång och sedan frysa reaktionen i olika stadier. Vid varje stopp tar man reda på strukturen av proteinet i just det ögonblicket och får på så sätt ut en serie av bilder.
 
Tillskottet från Vetenskapsrådet gör att fler kan anställas och nya projekt kan startas.
– Vi kommer att kunna ta in fler doktorander, eventuellt också postdoktorer, säger Peter Brzezinski.

 
Namn: Peter Brzezinski.
Yrke: Professor i biokemi vid Stockholms universitet.
Ålder: 49 år.
Familj: Fru och två barn, 4 och 1,5 år.
Bor: Täby.
Intressen: Barnen, spelar piano, är ute i skogen.

Fotnot: Läs även artikeln Var fjärde fick forskningsmedel i det här numret av Tentakel.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.