Vetenskapsrådet
"Kunskapen är stolt över att den lärt så mycket. Visdomen är ödmjuk över att den inte vet mer."
- William Cowper
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2010 Nr 4

Tentakel fyller fem år

Redaktör Eva Barkeman. (Foto: Sofia Günther)

Tentakel fyller fem år i år. I det allra första numretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i oktober 2005 tog vi bland annat upp den bristande anställningstryggheten för forskare. En enkät visade att rådsforskare får allt svårare att få en fast tjänst inom akademin. Samtidigt åkte Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap på fakultetsturné och kunde konstatera att många ansåg att det fanns ett överskott på forskare.

Idag, fem år senare, är problemen inom akademin desamma. Fortfarande saknas en samlad, tydlig karriärväg. För att stödja unga forskare har Vetenskapsrådet hittills beslutat om anställningar av forskarassistenter. Men från årsskiftet får inte forskningsråden längre anställa forskare, utan universiteten måste själva anställa – och långsiktigt ansvara för – sina forskare, vilket troligen betyder färre forskare, men ökad anställningstrygghet för dem som lyckas få en åtråvärd tillsvidareanställning.

Vetenskapsrådet har dock valt ut de allra bästa forskarassistenterna i konkurrens. Frågan är om universiteten kommer att bli lika bra på att identifiera guldkornen.

Sverige rankas som världens nionde bästa land att studera i, enligt Times Higher Education. Samtidigt har Högskoleverket regeringens uppdrag att ta fram ett kvalitetsutvärderingssystem. Huruvida man där ska ta hänsyn till mer än studenternas resultat har varit en omstridd fråga under året. Förre högskolekanslern Anders Flodström avgick i protest i somras. Läs hans debattartikel i Tentakel. Läs även intervjun med nya högskolekanslern Lars Haikola.

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2010-09-27
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.