Vetenskapsrådet
"Kunskapen är stolt över att den lärt så mycket. Visdomen är ödmjuk över att den inte vet mer."
- William Cowper
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2010 Nr 4

KI rankas som bästa svenska universitet

Karolinska institutet rankas högst av både Times Higher Education och Shanghai Jiao Tong University. (Foto: KI)

Årets listor från de två största universitetsrankningarna är klara. Tre svenska universitet finns bland dem som klättrat mest på 100-listan från Shanghai Jiao Tong University.
Trots att det är svårt att jämföra olika universitet på ett rättvist sätt, är listorna mycket populära.
När Shanghai-listanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster släpptes den 13 augusti var trycket på topp-500-listan så stort att det kinesiska universitets webbserver kraschade.

Omkring 12 000 universitet i världen rankas efter en rad olika parametrar, bland annat antalet Nobelpristagare, antalet publiceringar i tidskrifterna Nature och Science och olika citeringsindex.

Färre amerikanska universitet

Listan, som publicerades för första gången 2003, toppas som vanligt av Harvard-universitet. På topp-500-Iistan kvalar allt fler universitet från Kina, Sydkorea, Indien och Brasilien in, även om de ännu inte tagit sig in på topp-100-listan. De amerikanska universiteten är dock hotade. I år finns 54 amerikanska universitet på topp-100-listan, vilket är färre än tidigare år. Av de 16 länder som finns representerade där, är elva europeiska länder samt USA, Kanada, Japan, Australien och Israel.

Svenska universitet har klättrat

Tidningen University World Newslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster noterar att tre svenska universitet är bland dem som klättrat mest.
Karolinska institutet har gått upp från plats 50 till 42, Uppsala universitet från 76 till 66 och Stockholms universitet från 88 till 79. Ytterligare åtta svenska lärosäten finns med på topp-500-listan, med Lunds universitet på delad plats 101-150, Chalmers, KTH, SLU, Umeå universitet, Göteborgs universitet och Handelshögskolan i Stockholm på delad plats 201-300 och Linköpings universitet på delad plats 301-400.

Annan rankning

I Times Higher Education World University Rankinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som släpptes 16 september, rankar man något annorlunda, men det är i stort sett samma amerikanska och brittiska universitet på topp-tio-listan. (Se nedan).

Däremot hamnar de svenska universiteten i lite annan ordning. På deras topp-200-lista är återigen Karolinska institutet bästa svenska universitet på plats 43. Men därefter kommer Lunds universitet på 89:e plats, följt av Stockholms universitet på 129:e plats, Uppsala universitet på 147:e plats, KTH på 193:e plats och SLU på 199:e plats.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.