Vetenskapsrådet
"Kunskapen är stolt över att den lärt så mycket. Visdomen är ödmjuk över att den inte vet mer."
- William Cowper
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2010 Nr 4

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

"Universiteten måste specialisera sig mer"

Lars Haikola vill se universitet med olika utbud. (Foto: Melker Dahlstrand)

Universiteten måste specialisera sig mer för att Sverige ska få en högskola i världsklass. Alla ska inte ge samma utbildningar, anser Lars Haikola som i augusti blev ny universitetskansler.
– De senaste decennierna har vi haft ett ekonomiskt styrsystem som tvingat lärosätena att ha liknande, breda utbildningar för att klara ekonomin. Det har medfört att alla gått i samma riktning. Nu behöver vi hitta ett styrsystem som stimulerar till mångfald, säger Lars Haikola och påpekar att vi har ett system för forskningsfinansiering som stimulerar till specialisering.
 
Men han är inte någon förespråkare för att koncentrera resurser till ett fåtal universitet.
–  Det är fokusering i uppgiften som är viktig. Statsmakten måste hitta ekonomiska sätt att stimulera till det, säger han.  
 
Varken antalet lärosäten eller deras storlek, har betydelse för kvaliteten, enligt Lars Haikola. Det går att bli ett elituniversitet ändå.
– Flera elituniversitet runt om i världen är inte större än små eller medelstora svenska universitet i fråga om antalet studenter...

Lång erfarenhet som akademisk ledare


 
När Lars Haikola fick erbjudandet om att bli ny universitetskansler hade han precis blivit klar för ett annat jobb, som rektor på Försvarshögskolan.
– Men det var svårt att säga nej, och jag hade ju redan bestämt mig för att arbeta i Stockholm.
 
Innan dess var han rektor för Lunds universitets campus i Helsingborg. Det var också i Lund han lade fram sin avhandling i religionsfilosofi och sedan blev forskare och lärare. Därefter följde en rad olika chefsposter inom akademin, bland annat som rektor för Blekinge Tekniska Högskola. Nu är han universitetsväsendets högsta chef och ansvarig för kvalitetskontroll av universiteten.
 
– När lärosätena får större frihet att bestämma hur de ska genomföra verksamheten, är det viktigt med slutkontroll av det resultat de uppnår. Det är Högskoleverkets uppgift.

Utvärderar bara resultat

I juni beslutade riksdagen att införa ett nytt system för att utvärdera högskolornas kvalitetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
– Vi jobbar nu tillsammans med företrädare på lärosäten för att ta fram operativa, mätbara kriterier. Vi ska bara utvärdera studenternas resultat, inte kontrollera lärosätenas kvalitetsarbete, som förr.

Enligt ett förslag som Högskoleverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster själv lade fram i fjol, skulle dock utvärderingen bygga på en granskning av såväl utbildningarnas innehåll som studenternas resultat.
– Jag tänker inte recensera de olika förslagen. Vi har ett riksdagsbeslut och arbetar efter det.

 
Namn: Lars Haikola.
Ålder: 62 år.
Yrke: Universitetskansler.
Bor: I Lund, samt i övernattningslägenhet i Stockholm.
Familj: Hustru och två utflugna söner.
Intressen: Läsa böcker, lyssna på musik, sommarhuset.

Fotnot: Läs också debattartikeln av Lars Haikolas företrädare på Högskoleverket, Anders Flodström, Ett kvalitetssystem ska värdera utbildningens kvalitet, inte studenternas!

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.