Vetenskapsrådet
"Att stjäla ideér från en person är fel, att stjäla ideér från många är forskning "
- Marye Tharp
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Sommar 2010 Nr 3

Stafettpinnen går vidare...

Arne Johansson lämnar över posten som huvudsekreterare till Sven Stafström. (Foto: Eva Barkeman)

Efter sex mycket intressanta år som huvudsekreterare för NT-rådet är det dags att lämna över stafettpinnen till Sven Stafström. Jag önskar Sven lycka till med det fortsatta spännande arbetet med det nya NT-rådet. Mötet med alla ledamöter som suttit i NT-rådet under de gångna sex åren har varit en lärorik och mycket positiv erfarenhet.

Jag ser tillbaka både på det arbetet och det interna arbetet inom VR med glädje. Med det nya "lilla NT-rådet" med bara nio ledamöter har vi kunnat husera i små lokaler och diskussionerna har kunnat bli lite mer intensiva och informella.
 

Förändrad rollfördelning

Rollfördelningen mellan Vetenskapsrådet och universiteten/högskolorna kommer att förändras en hel del, bland annat som följd av den nyligen lagda "autonomipropositionen", men förhoppningsvis också som resultat av en medveten dialog mella nforskningsråden och lärosätenas företrädare. Samspelet mellan dessa sidor kan utvecklas och bidra till ett bättre framtida forskningsfinansieringssystem. Den nationella konkurrensen som är en central del i rådsfinansieringen är en viktig kvalitetsdrivande faktor och samtidigt mår systemet bra av att lärosätena tar en mer aktiv roll att forma sina egna strategier och ges rimliga resurser för att kunna göra det.

Mera samverkan

VR:s styrelse har liksom ämnesråden blivit mindre, men den nya styrelsen har ett större centralt ansvar för att styra myndigheten och i samråd med ämnesråden (och UVK, RFI) har man stora möjligheter att ta nya grepp och roller inom hela det svenska forskningsfinansieringssystemet. Samverkan med de andra forskningsfinansierande myndigheterna kommer säkert att utvecklas en hel del de kommande åren, vilket kan förbättra hela systemet.

En aktuell fråga i debatten är hur forskarnas arbete med att skriva och granska ansökningar ska kunna minskas. Det är bra att debatten sätts igång och att olika idéer i denna riktning diskuteras från olika synvinklar. Inte minst är belastningen av ledande forskare som bidrar till "peer review"-systemet bekymrande, men nu ser vi fram mot en skön sommar som kan ge inspiration för nya spännande forskningsidéer.

Arne Johansson
Huvudsekreterare i ämnesrådet för naturvetenskap och teknik

Datum: 2010-05-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.