Vetenskapsrådet
"Att stjäla ideér från en person är fel, att stjäla ideér från många är forskning "
- Marye Tharp
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Sommar 2010 Nr 3
”Den breda linjen” är Teknikdelegationens kampanj för att få 15-åringar att välja NV-programmet i höst – eftersom det ger störst valfrihet för högskolestudier. (Foto: Teknikdelegationen)

”Den breda linjen” är Teknikdelegationens kampanj för att få 15-åringar att välja NV-programmet i höst – eftersom det ger störst valfrihet för högskolestudier. (Foto: Teknikdelegationen)

Teknikdelegationen går på bredden

Volvochefen Leif Johansson har lett Teknikdelegationens arbete.

Volvochefen Leif Johansson har lett Teknikdelegationens arbete.

Allt färre unga är intresserade av att studera teknik och naturvetenskap.
– Det är ett allvarligt problem, säger Leif Johansson, ordförande i Teknikdelegationen som nu lämnat sin rapport till forskningsminister Tobias Krantz med ett förslag om en bred nationell strategi.
Teknikdelegationenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster tillsattes av regeringen i jul 2008 med uppdrag att dels kartlägga behovet av välutbildad arbetskraft inom matematik, naturvetenskap, teknik och IKT (informations- och kommunikationsteknik), dels verka för att öka intresset för dessa ämnen.

Under tvåårsperioden har Teknikdelegationen identifierat omfattande problem. Eftersom få väljer att specialisera sig inom områdena är den framtida spetskompetensen hotad. År 2000 var andelen helårsstudenter inom teknik och naturvetenskap i Sverige 35 procent. 2008 hade andelen sjunkit till 23 procent.

Akut brist på kompetens

– Om 20 år har vi en akut brist på ingenjörer, säger Leif Johansson. När 40-talisterna gått i pension saknas 350 000 ingenjörer i Sverige och problemet finns i hela Europa.
Och ännu mer hotad är den breda kompetens som alla behöver och som borde förmedlas genom skolsystemet.

Men lösningen handlar inte om en enskild insats. I stället föreslår Teknikdelegationen i sin rapport en nationell kompetensstrategi för matematik, naturvetenskap, teknik och IKT. Bland annat tycker man att regeringen ska tillsätta en nationell kommission som ansvarar för strategin. Framför allt handlar det om en rad satsningar relaterade till skola, samhälle och lärosäte. Se /listan/ nedan. Och om att fånga upp ungdomarna tidigt.

Lärarna ska kompetensutvecklas

– Det var en aha-upplevelse att upptäcka att vi tappar de ungas intresse för teknik och naturvetenskap väldigt tidigt, redan innan gymnasiet. Unga människor ÄR intresserade, men vi är inte bra på att visa varför det är kul att utbilda sig inom området. Synd, eftersom studier visar att ingenjörer ofta är lyckligare än andra, säger Leif Johansson.

De föreslagna åtgärderna innebär ett genomsnittligt resursbehov på 247 miljoner kronor per år, varav merparten ska gå till kompetensutveckling av lärare.

Målet med de föreslagna åtgärderna är att:

  • Alla grundskoleelever ska ha tillgång till relevant undervisning i teknikvetenskap.
  • Andelen elever som slutför naturvetenskapligt eller tekniskt gymnasieprogram ska vara minst 30 procent.
  • Andelen studenter som påbörjar ingenjörsutbildning på högskolenivå ska vara minst 10 procent av en årskull.
  • Könsfördelningen på ingenjörsutbildning på högskolenivå ska vara jämn (i spannet 40-60 procent).
 
Totalt kostar insatserna i förslaget 1 235 miljoner kronor över en femårsperiod.
– Det är den bästa investering i vårt lands framtid som du kan göra, Tobias! sa Teknikdelegationens ordförande Leif Johansson när han formellt överlämnade betänkandet "Vändpunkt Sverige – ett ökat intresse för matematik, naturvetenskap, teknik och IKTlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster" (SOU2010:28) till Tobias Krantz den 29 april.

Själv passade forskningsministern på att betona de stora satsningar regeringen redan gjort på forskning – och att det tydligt visar på alliansens intentioner.
– Jag uppskattar det breda anslaget i Teknikdelegationens rapport. Vi måste satsa på kunskap, det är det viktigaste konkurrensmedlet i världen idag.

Fotnot: Läs även debattartikeln Hur ska vi få Bo, 53, intresserad av naturvetenskap och tekniköppnas i nytt fönster. Se också 5 rösteröppnas i nytt fönster.
Fotnot 2: Här kan du se sändningen från Teknikdelegations slutkonferenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kring sin rapport.
Fotnot 3: Se filmerna om Den breda linjen på Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.