Vetenskapsrådet
"Att stjäla ideér från en person är fel, att stjäla ideér från många är forskning "
- Marye Tharp
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Sommar 2010 Nr 3

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Språken går som en dans för Ellen

Ellen Moons brinner för bredd och kvalitet. (Foto: Cia Edlund)

RÅDSPROFILEN
Vem är det egentligen som tar beslut om vilka som ska får forskningsmedel från Vetenskapsrådet? I Tentakels serie Rådsprofilen, får du träffa alla ledamöter i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap.
Möt Ellen Moons.
Vad betyder det för dig att sitta i ämnesrådet?
– Det betyder ett erkännande och förtroende från Sveriges forskare i naturvetenskap och teknik. Det är viktigt att ämnesrådet täcker in ett så brett spektrum som möjligt av ämneskompetens inom området. Jag tror att jag med min bakgrund bidrar till detta. För mig personligen betyder det att jag får kunskap om och möjlighet att delta i hur svensk forskningspolitik omsätts i praktik.
 
Vilken tycker du är den viktigaste forskningspolitiska frågan?
– Det viktigaste är att värna kvaliteten och bredden i svensk forskning. Det innebär för mig också vikten av långsiktighet och en bred tolkning av begreppet nyttiggörande.

Vad brinner du för?
– Jag brinner för mångvetenskapligt samarbete i forskning och för internationaliseringen av både undervisning och forskning. De mest intressanta sakerna händer i gränssnitt.
 
Vad arbetar du själv med?
– Jag deltar i grundutbildning i fysik på alla nivåer samtidigt som jag forskar i experimentell materialfysik vid Karlstads universitet. Mitt forskningsobjekt är molekyler och molekylära material i opto-elektroniska komponenter. Huvudsakligen har jag arbetat med nya material för solceller. Billiga och lätta solceller baserade på polymerer finns redan idag, men verkningsgraden är än så länge för låg för att vara ett realistiskt alternativ till kiselteknologin.
 
– Tillsammans med kolleger och doktorander fokuserar jag mig idag främst på grundläggande studier av morfologin i tunna skikt av blandade konjugerade polymerer och fullerenmolekyler på nano- till mikrometerskala. Kombinerad med resultat från fotoelektronspektroskopiska studier på MAX-lab ger det oss en bild av hur materialen är fördelade genom skiktet och hur den fördelningen kan påverka solcellens funktion.
 
Vad vet dina kollegor inte om dig?
– Jag har dansat balett, jazzdans, flamenco och afrikansk dans samt ordnat balettlektioner för barn. Jag har bott i sex länder och lärt mig tala sex helt olika språk, varav två (polska och hebreiska) numera är enbart passiva.

 
Namn: Ellen Moons.
Ålder: 43.
Yrke: Universitetslektor och docent i materialfysik vid Karlstads universitet.
Bostad: Trähus från 1900 i Mölnbacka, Forshaga kommun, Värmland.
Familj: Min man Jan och dotter Freja. Släkt i Belgien.
Intressen/Övrigt: Min familj, matlagning, svamp- och bärplockning, trädgård, koreografi och dans, världsmusik, resor, upptäcka nya platser och kulturer.

Fotnot: Se fler Rådsprofiler:
Pernilla Wittung-Stafshedeöppnas i nytt fönster
Anders Rantzeröppnas i nytt fönster
Olle Häggströmöppnas i nytt fönster

Eva Barkeman

Datum: 2010-05-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.