Vetenskapsrådet
" All vetenskaps början är förvåningen över att tingen är som de är. "
- Aristoteles
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April/Maj 2010 Nr 2

Rådsforskarna får råd att forska

Redaktör Eva Barkeman. (Foto: Sofia Günther)

En rådsforskartjänst från Vetenskapsrådet är som en direktbiljett till akademins finrum. Sex års heltidslön för att kunna helhjärtat kunna satsa på sin egen forskning och bygga upp en forskargrupp. I det här numret av Tentakel är rådsforskartjänster huvudtemat. Vi har kollat hur det gick för de sex forskare som fick var sin rådsforskartjänst i en specialsatsning på kvinnor inom teknikvetenskap 2002.

Varje år utses ett tiotal nya rådsforskare, där ämnena för tjänsten beslutats av ämnesrådet efter förslag från forskarsamhället. Men alla gillar inte den snäva rubriceringen på rådsforskartjänsterna. Mikael Käll skriver i sin debattartikel att han vill se bredare utlysningar.

Som en ödets ironi flaggar dock regeringen nu för att avskaffar rådsforskaren helt i den högskoleproposition som kom förra veckan...

Liksom andra tjänster från Vetenskapsrådet kommer framtida rådsforskartjänster inte att beröras av de nya reglerna om indirekta kostnader som Vetenskapsrådet infört från och med i år. Inte heller ansökan för infrastrukturer berörs.

Apropå infrastrukturer har en av de största forskningsanläggningarna, LHC på CERN, för övrigt slagit nya rekord i energimängd vid partikelkollision.

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2010-03-29
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.