Vetenskapsrådet
" All vetenskaps början är förvåningen över att tingen är som de är. "
- Aristoteles
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April/Maj 2010 Nr 2

Olle Erikssons forskar bland annat på hur snabbt information lagras i magnetiskt material, som i hårddiskar. (Foto: SXC)

Nu kan Olle anställa fler forskare

Olle Eriksson ska anställa forskare för ERC-pengarna. (Foto: VR)

Grattis, Olle Eriksson, materialforskare vid Uppsala universitet, som får 2,1 miljoner euro i ett "Advanced Grant" från det europeiska forskningsrådet ERC till forskning om magnetiska material.
– Tackar. Pengarna är viktiga och gör att vi verkligen kan göra den forskning vi vill. Men det är också mycket hedrande att få anslaget i så stor konkurrens.
 
Forskningsprojektet heter "Atomistic spin dynamics, methodology and applications". Vad handlar det om?
– På datorernas hårddiskar lagras information som ettor och nollor i ett magnetiskt material, där magnetiska element pekar uppåt på vissa ställen på hårddisken och nedåt på andra. Hastigheten för att överföra information till dessa ettor och nollor beror på dynamiken i det magnetiska materialet. Vi ska undersöka vilka mekanismerna är som gör att det kan gå väldigt snabbt, säger Olle Eriksson.
 
Forskarna ska undersöka olika materialkombinationer för att studera hur elektronerna i materialet beter sig. Deras beteende skiljer sig i olika materialblandningar, även de egenskaper hos elektronerna som ger magnetism.

– Vi ska göra teoretiska beräkningar och högpresterande datorsimuleringar för att öka förståelsen om vad det är som händer i olika slags magnetiska material när information lagras.
 
Hur kan man använda resultaten?
– Det är ett grundforskningsprojekt, men på längre sikt kan det ge oss snabbare och energisnålare datorer.
 
Stödet från det europeiska forskningsrådet ERC är på 2,1 miljoner euro under fem år. Vad ska ni göra för pengarna?
– Vi kommer att utlysa fyra tjänster; forskarassistent, postdoktorer eventuellt någon doktorand. Teoretisk materialvetenskap kräver personal, men är inte direkt beroende av dyra experiment, trots att ett nära samarbete med experimentell verksamhet är mycket viktig. För våra beräkningar kan vi använda den superdator-infrastruktur som finns på olika håll i Sverige.

 
Namn: Olle Eriksson.
Yrke: Professor i teoretisk magnetism vid Uppsala universitet.
Ålder: 49 år.
Familj: Ja.
Bor: Uppsala.
Intressen: Flugfiske och opera.

Fotnot: Läs även artikeln De som fick ERC-stöd har även VR-stödöppnas i nytt fönster.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.