Vetenskapsrådet
"Det finns ingen vetenskap utan fantasi och ingen konst utan fakta."
- Vladimir Nabokov
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2010 Nr 1

Flera nya rektorer i år

Anders Foldspang.

Sigbritt Karlsson.

Marita Hilliges.

Moira von Wright.

Under 2010 får många lärosäten nya rektorer.  De utses av regeringen efter förslag från lärosätets styrelse. Här är namnen.
Redan nu i februari blir Anders Foldspang, professor vid Århus Universitet, ny rektor för Nordiska högskolan för folkhälsovetenskaplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Göteborg efter Göran Bondjers som går i pension.

Umeå universitets rektor Göran Sandberg kommer att lämna sin post i förtid för att gå till Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. (Han tillträdde som rektor i juli 2005 och förordnadet går ut i juni 2011.)

Kopplingar till Vetenskapsrådet

Av de fem som är aktuella som hans efterträdarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Umeå har fyra kopplingar till Vetenskapsrådet. Håkan Billig har just lämnat posten som huvudsekreterare i ämnesrådet för medicin. Erik Höglund och Marianne Sommarin har båda suttit som ledamöter i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap och Britta Lundgren har varit ordförande i Vetenskapsrådets genuskommitté. Den femte kandidaten är Lena Gustafsson, vice generaldirektör vid Vinnova.

Den 1 juli 2010 får Högskolan i Skövde, Högskolan Dalarna och Södertörns högskola nya rektorer.

Högskolan i Skövde vill ha Sigbritt Karlssonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, professor i polymerteknik och prodekanus vid KTH, efter avgående Leif Larsson.

Högskolan Dalarna vill ha Marita Hilligeslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, professor i neurovetenskap vid Högskolan i Halmstad, efter avgående Romulo Enmark.

Ifrågasatt kandidat

Södertörns högskola vill ha Moira von Wrightlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, professor i pedagogik och prorektor vid Örebro universitet, efter avgående Ingela Josefson. Det är ett förslag som blivit ifrågasatt i ett inlägg på Newsmill: Varför vill Södertörns högskola ha en vetenskapsfientlig rektor?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster av fysikern Sören Holst vid Stockholms universitet och matematikern Olle Häggström. (Läs även deras debattartikel i Tentakelöppnas i nytt fönster.)

Eva Barkeman

Datum: 2010-01-29
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.