Vetenskapsrådet
"Det finns ingen vetenskap utan fantasi och ingen konst utan fakta."
- Vladimir Nabokov
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2010 Nr 1

Huvudresultatet i Christer Svenssons projekt är ett nytt kiselchip (1x1 mm2) med en ny samplande mottagare för frekvensområdet 1-6GHz, vilket täcker i stort sett alla aktuella frekvensband för mobiltelefoni och trådlöst bredband. (Foto: LiU)

"Risk borde vara ett positivt kriterium"

Christer Svenssons forskningsprojekt bedömdes innovativt men svårt. (Foto: LiU)

TEMA: RISK
Christer Svensson forskar kring ett flexibelt radiosystem för mobiltelefoni.
– För mig ska vetenskap vara innovativ och risktagande, säger han.
Efter hand som mobiltelefonin har uppgraderats och försetts med nya tjänster har det byggts in många olika radiosystem.
– Vi vill ersätta alla dess med ett enda flexibelt radiosystem som kan hantera alla frekvenser, säger Christer Svensson, professor i systemteknik vid Linköpings universitet, som fick riskpengar 2005 med motiveringen att det finns en enorm potential för detta innovativa högriskprojekt som innehåller både teoretiska och praktiska svårigheter.

Hur har det gått?
– Vi har upptäckt många svårigheter och begränsningar som vi inte väntade oss, men vi har utvecklat några olika dellösningar. Huvudresultatet av det aktuella projektet är ett nytt kiselchip med en ny samplande mottagare för frekvensområdet 1-6 GHz, vilket täcker i stort sett alla aktuella frekvensband för mobiltelefoni och trådlöst bredband (WiFi). De nya idéer som vi utvecklat och verifierat ligger i hög grad i tiden, och vi har fått god uppmärksamhet för vår forskning, samtidigt som många andra grupper i världen kommit in på samma område.

– Sammantaget har vi publicerat tre journalartiklar och sju konferensbidrag. Tre personer har disputerat varav en nu jobbar med liknande problem i svensk industri.
 
Hur ser du på öronmärkta "riskpengar"?
– Självklart ser jag positivt på "riskprojekt". För mig ska vetenskap vara innovativ och risktagande. Detta en förutsättning för nytänkande och framåtskridande, två viktiga kriterier för god vetenskap. Därför borde "risk" alltid vara ett positivt kriterium vid bedömning av ansökningar.

Fotnot: Läs även huvudartikeln Så gick riskprojektenöppnas i nytt fönster.

Eva Barkeman

Datum: 2010-01-29
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.