Vetenskapsrådet
"Det finns ingen vetenskap utan fantasi och ingen konst utan fakta."
- Vladimir Nabokov
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Februari 2010 Nr 1

Luca Jovine.

Att veta hur ägg och spermier kommunicerar vid befruktningen, kan ge svar om infertilitet. (Foto: SXC)

Han undrar hur könscellerna kommunicerar

Luca Jovine, forskare vid Karolinska institutet är utsedd till EMBO Young Investigator. (Foto: Marta Paterlini)

Luca Jovine vid Karolinska Institutet är en av de 17 mest begåvade unga forskarna i Europa som utnämnts till EMBO Young Investigators för 2010-2012.
Han är italienare och den femte forskaren, verksam i Sverige, som har blivit uttagen till det prestigefyllda programmet. I år var det 123 forskare som sökte. Vetenskapsrådet kommer att finansiera Luca Jovines deltagande i programmet.

– Det känns härligt och det är en stor ära att få vara med bland så lovande unga forskare, säger Luca Jovine. Jag ser mycket fram emot alla möjligheter som stipendiet innebär. Särskilt att få tillgång till alla kontakter i nätverket, säger han.
 
Luca Jovines forskargrupp försöker att fastställa hur däggdjurens könsceller (gameter) – ägg och spermier – kommunicerar med varandra vid inledningen av befruktningen. Denna process är inte bara grundläggande ur en strikt vetenskaplig synvinkel, utan ökar också kunskapen om infertilitet och icke-hormonbaserade preventivmedel.
 
De 17 unga forskningsledarna kommer att ingå i ett nätverk av 230 forskare, som alla har varit med i programmet sedan det startade 2001. Den som utnämns till EMBO (The European Molecular Biology Organization) Young Investigatorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster får 15 000 euro per år i bidrag. Pengarna betalas ut av den medlemsstat där respektive forskare är verksam.
 
Vad tänker du göra med pengarna?
– Jag kommer antagligen att lägga ihop pengarna med andra bidrag för att anställa ytterligare en forskare till gruppen. Nyckeln till framgång i en forskargrupp är inte de tekniska hjälpmedlen i sig, utan snarare att ha duktiga individer som kan använda tekniken för att tackla biologiska frågeställningar, säger Luca Jovine.
 
– Eftersom min grupp fortfarande är liten (bara fyra forskare, inklusive mig själv), kommer möjligheten att anställa ytterligare en medarbetare verkligen att spela en stor roll!  

 
Fotnot: EMBO, European Molecular Biology Organizationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, är en mellanstatlig organisation som stöder livsvetenskaperna i Europa. Det prestigefyllda treåriga programmet för unga forskare utlyses varje år.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.