Vetenskapsrådet
"Det är något konstigt med tekniken. Den ger dig en rejäl spark framåt med det ena benet och sätter krokben med det andra."
- C.P. Snow
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
November 2009 Nr 8

May-Britt Öhman i Luleå. (Foto: Mariann Alatalo)

Hon vill säkra Norrlandsälvarna

May-Britt Öhman, forskare vid Uppsala universitet, har fått 4,3 miljoner kronor över en treårsperiod för att studera säkerhet, risk och resilienslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vid de subarktiska dammarna. Hon är en av tolv som får pengar i Vetenskapsrådets särskilda inriktning för hållbar utveckling.
– Det känns jättebra, säger hon. Spännande, men samtidigt lite läskigt. Jag vet att det vi vill göra i vårt projekt betyder mycket för många människor, nu och i framtiden, så det känns som ett stort ansvar att ro projektet i land.
 
Bidraget kommer att användas till att finansiera fyra forskare i tre år, i arbetet med att undersöka hur man kan utveckla begreppet "dammsäkerhet" till att inkludera människor som lever med dammarna i sitt dagliga liv. Förutom May-Britt Öhman själv ingår Camilla Sandström i Umeå, Eva-Lotta Thunqvist vid KTH och Maria Udén i Luleå i projektet.
 

Liv på spel

– I dag handlar "dammsäkerhet" främst om att förhindra katastrofala dammbrott, men faktum är att människor sätter sina liv på spel dagligen på och runt de dammar som är grunden får det som i dag kallas för miljövänlig eller grön elproduktion, säger hon.
 
De dammar som ligger i fokus för projektet finns i Ume älv och Lule älv. Subarktis är det område som geografiskt ligger strax utanför norra polcirkeln, Arktis.
– Jag vistas ofta i Luleå och Lule älvdal, då jag kommer från Luleå och har släkt och många vänner där. Dessutom arbetar jag med att avsluta ett forskningsprojekt om hur lokalbefolkningen i Lule älvdal har upplevt vattenkraftsexploateringen i älven under 1900-talet och fram till idag.

Gå in på djupet

May-Britt Öhman och hennes forskarkollegor vill även fortsätta ha kontakt med ett flertal internationella forskarnätverk, där samarbetet – tack vare forskningsbidraget – kommer att kunna stärkas ytterligare. Bland annat inom polarforskning, säkerhetspolitik, vattenhistoria, vattenresurser, innovationsforskning, genusforskning, naturresursförvaltning och informationsteknik.
 
– Nu kan jag gå in i det som jag har velat göra en längre tid. Jag har känt till frågeställningarna sedan tiden som doktorand, men hade inte möjlighet till fördjupning då. Nu kan jag äntligen gå in på djupet och gräva i det som är spännande och viktigt, säger hon.

 
Namn: May-Britt Öhman.
Ålder: 43 år.
Familj: Ja!
Yrke: Forskare med inriktning på teknik- och vetenskapshistoria.  
Intressen: Umgås med mina nära och kära – i Sverige och i världen. Min guddotter Rebecca (2,5 år), promenader med Lexie (min schäfertik på tre år), jogga och qigong. Böcker och musik. Vill lära mig jojka.
Inspirationskälla: Min morfar Sten, från Jokkmokk (1906-1983), min sambo Medhat och mina starka väninnor.
Längtar efter: Planerar för en julsemester, men efter det ser jag fram emot att få sätta igång med projektet!

Fotnot: Årets utlysning av medel för hållbar utveckling har skett i samarbete mellan ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap, ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap och ubildningsvetenskapliga kommittén, och är en utfasning av förra regeringens satsning på hållbar utveckling i samverkan med Formas och Rymdstyrelsen. 

Tommy Karlholm

Datum: 2009-11-09
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.