Vetenskapsrådet
"Forskning är vad jag sysslar med när jag inte vet vad jag sysslar med. "
- Wernher von Braun
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2009 Nr 7

Christian Forssén.

En kvantfysikalisk vågfunktion för isotopen helium-6. Grafiken illustrerar hur nukleonerna i kärnan kan arrangera sig på olika sätt.

Nu kan Christian starta en egen forskargrupp

Christian Forssén har fått ERC-medel och kan anställa nya forskare. (Foto: Jan-Olof Yxell)

Grattis Christian Forssén, kärnfysiker vid Chalmers – enda svensk som får ERC Starting Grant inom naturvetenskap och teknik, som nu delats ut för andra gången.
– Tack! Jag är otroligt glad för den här möjligheten. Stödet från ERC är unikt och det betyder mycket att man får det tidigt i karriären. Jag sökte förra hösten och fick åka till Bryssel i april för att under fem minuter berätta om min forskning och mig själv för en panel på 20 personer. Det var bland det svåraste jag gjort.
 
Vad handlar din forskning om?
– Jag ska utveckla teoretiska modeller för att beskriva kvantfysikaliska mångkroppars system, till exempel atomkärnor. Jag vill bland annat i detalj förstå varför vissa isotoper är stabila och andra inte.

Ett exempel är grundämnet helium. Den naturliga isotopen helium-4 är stabil. Lägger man till en neutron till atomkärnan får man helium-5, som är instabil och obunden – den sista neutronen sitter inte fast. Helium-6, med ytterligare en neutron, utgör däremot ett bundet system. Men isotopen är instabil och sönderfaller efter en kort stund.
 
– För att förstå vad som händer i kärnan räknar jag på vågfunktionen som ger sannolikheten att en partikel befinner sig på ett visst ställe. Och för att göra detta måste man veta hur partiklarna växelverkar med varandra. Trots stora framsteg inom partikelfysik saknas ännu mycket i vår förståelse av den starka kraften i atomkärnan, säger Christian Forssén.
 
Det är inte bara teoretiskt, utan även tekniskt utmanande. Beräkningarna görs på stora datorer, i samarbete med kollegor i USA, bland annat på Lawrence Livermore National Laboratory utanför San Francisco, där Christian Forssén tidigare varit postdoktor.
 
Vad kan ni göra med kunskaperna?
– Vi studerar intressanta exempel på kvantfysikaliska fenomen som dyker upp i vitt skilda system – från atomkärnor till ultrakalla atomgaser. Dessutom hjälper det oss att förstå materiens innersta byggstenar, hur grundämnen bildats i universum.
 
Du får 1,3 miljoner euro fördelat på fem år. Hur ska du använda pengarna?
– Jag kommer att kunna driva en egen forskargrupp. Jag ska anställa två doktorander, en postdoktor och på deltid en tekniskt ansvarig beräkningsfysiker för att bredda gruppens kompetens.

 
Namn: Christian Forssén.
Yrke: Forskarassistent i subatomär fysik.
Ålder: Nyss fyllda 35 år.
Bor: Vallda, Kungsbacka kommun.
Familj: Fru och femåriga tvillingpojkar.
Intressen: Att uppleva när barnen upptäcker världen omkring sig.
Övrigt: Löptränar med målet att springa två maraton nästa år.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.