Vetenskapsrådet
"Forskning är vad jag sysslar med när jag inte vet vad jag sysslar med. "
- Wernher von Braun
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Oktober 2009 Nr 7

Bara fem svenskar får ERC-medel

Fem unga svenskar har fått forskningsmedel i årets omgång av Starting Grants från det europeiska forskningsrådet ERC. Det är färre än förra året, och bara en får pengar inom Physical Engineering.

Helga Nowotny.

Ana Beramendi.

Fysikern Christian Forssén på Chalmers får 1,3 miljoner euro under en femårsperiod för ett projekt inom teoretisk kärn- och atomfysik (läs intervjunöppnas i nytt fönster med honom i det här numret). Övriga fyra forskare är verksamma inom Life Science. (Se listanöppnas i nytt fönster nedan.)

Fler kommer att beviljas

Totalt handlar det om drygt 3 300 miljoner kronor som fördelas i årets omgång av Starting Grantslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det kom in 2 503 ansökningar varav 219 har hittills beviljats, men ytterligare ett 20-tal kommer att beviljas efterhand. På reservlistan finns även två svenskar.

Liksom förra året kommer Vetenskapsrådet att gå in och ge kompletterande bidrag till de duktiga forskare på ERC:s lista som nått över 7 poäng (av 8 möjliga) i bedömningen, men ändå hamnar utanför "prispallen".

God dialog med nationella råd

Flera andra nationella forskningsråd, däribland i Frankrike, Italien, Schweiz och Spanien, gör likadant.
– Jag står helt bakom att nationella forskningsråd finansierar sina egna forskare som blivit högt rankade av ERC men hamnat under strecket för bidrag. Det är ett sätt att kostnadseffektivt utnyttja vår utvärdering, som i Vetenskapsrådets fall, men i vissa fall kanske det säger en del om kvaliteten på landets eget utvärderingssystem, säger Helga Nowotny, vice ordförande i ERC:s vetenskapliga råd, som hoppas hinna föra en god löpande dialog med de nationella forskningsråden i Europa framöver.

Fler får söka nästa gång

Frågan är varför bara fem svenskar kvalade in i årets omgång av Starting Grants, jämfört med förra årets 11länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (varav fem inom naturvetenskap och teknik).

– Det är svårt att dra några slutsatser efter bara två utlysningar, men vi hoppas förstås att ERC inte rensat Sverige på de bästa forskarna redan, säger Ana Beramendi, kontaktperson för ERC i Sverige.

Fotnot: Just nu pågår den tredje utlysningen av Starting Grantslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sista ansökningsdagen inom Physical engineering är den 28 oktober 2009.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.