Vetenskapsrådet
"Motsatsen till en korrekt förklaring är en felaktig förklaring. Men motsatsen till en djupsinnig sanning kan mycket väl vara en annan djupsinnig sanning."
- Niels Bohr
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
September 2009 Nr 6

Hur viktig är ämneskompetensen?

Redaktör Eva Barkeman. (Foto: Sofia Günther)

Den 21 september kommer höstens budgetproposition med svar på hur Vetenskapsrådets bibliometriindikator slår vid omfördelningen av delar av fakultetsanslagen. Samtidigt kommer besluten på stöd till de 24 strategiska forskningsområdena som Vetenskapsrådet och andra statliga finansiärer rekommenderat.

Förutom att finansiera forskning har Vetenskapsrådet regeringens uppdrag att vara rådgivare i forskningspolitiska frågor – som fördelningsmodellen och de strategiska forskningsområdena. Men vägen till årets "råd" har varit lång och krånglig, med flera bakläxor. (Läs artikeln om den nya bibliometriindikatorn i Tentakel.)

För att snabbare och smidigare få till strategiska beslut, vill regeringen minska antalet ledamöter i ämnesråden och i styrelsen. (Läs om förslaget i det här numret.
 
I en debattartikel i Tentakel poängterar Fredrik Höök vikten av de klassiska ämneskunskaperna på universiteten, en förutsättning för den åtråvärda "tvärvetenskapen". Djupet måste gå före bredden.
 
Frågan är hur det ska gå med ämneskompetensen på Vetenskapsrådet, när nu antalet forskarrepresentanter i styrelserna lär minska.

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2009-09-07
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.