Vetenskapsrådet
"Motsatsen till en korrekt förklaring är en felaktig förklaring. Men motsatsen till en djupsinnig sanning kan mycket väl vara en annan djupsinnig sanning."
- Niels Bohr
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
September 2009 Nr 6

Kristina Edström koordinerar satsning på energiforskning.

Batteriforskaren Kristina Edström är koordinator för ett nätverk för energiforskning som årligen får 52 miljoner kronor. (Foto: Staffan Claesson)

Hit går de strategiska medlen

Antal ansökningar per huvudsökande lärosäte som rekommenderas finansiering. (Klicka på bilden för en större version.) (Grafik: Vetenskapsrådet)

Rekommendationerna för 20 av regeringens utpekade strategiska forskningsområden är klar. Lunds universitet och Chalmers lyckas bäst i konkurrensen om de totalt 5 270 forskningsmiljonerna för perioden 2010-2014. Frågan är vad som händer när öronmärkningen försvinner om fem år och pengarna blir permanenta basanslag.
Det är de statliga forskningsfinansiärerna Energimyndigheten, FAS, Formas, Vetenskapsrådet och Vinnova som tillsammans har utlyst och med hjälp av internationella experter bedömt de 112 ansökningar som kom in från rektorerna vid landets lärosäten.

43 projekt rekommenderas finansiering som ett led i forsknings- och innovationspropositionen. Listanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster lämnades till regeringen i somras och beslutet presenteras i höstens budgetpropostion den 21 september. Största potterna går till molekylär biovetenskap och energi.

Mest till Uhléns projekt

Science for Life Laboratory är det enskilda forskarnätverk som kammar hem mest pengar – 101,5 miljoner per år från 2012. (Det sker en successiv höjning under perioden 2010-2012.) Nätverket, där Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH, är koordinator, är ett samarbete mellan KTH, Stockholms universitet och Karolinska institutet som alla får en tredjedel var.

Tre forskarnätverk delar på energipengarna. Ett av dem är StandUplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ett nätverk för energiforskning i samarbete med KTH, SLU och Luleå tekniska universitet, som rekommenderas 52 miljoner årligen från 2012.

– Det känns jätteroligt och spännande, stort! Vi har jobbat ihop tidigare, men nu får vi en fin plattform där vi kan integrera arbetet ännu mer. Genom att samla Sveriges bästa energiforskare kan vi gå från ax till limpa och sätta våra tekniker och system i ett samhälleligt sammanhang, säger Kristina Edström, professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet, och koordinator för Stand Up.

Långsiktig satsning

– Detta är en långsiktig storsatsning för energiforskning i Mälardalsregionen, vilket gör att vi kan blir starka internationellt.

Uppsala satsar på förnybar energi och lagring, och KTH tittar bland annat på effektiv distribution av elen. Samtidigt finns det viss intern konkurrens eftersom man forskar på flera olika energikällor, som vind-, våg- och solenergi.
– Vi har en huvudgrupp, med representanter för alla projekt, som diskuterar med rektor hur pengarna ska fördelas, säger Kristina Edström.

Bildade allianser

Det lärosäte som tagit hem storvinsten är Lunds universitet, som föreslås totalt 715 miljoner kronor för att under fem år bygga upp världsledande forskning inom nio strategiska områden.

Per Eriksson, rektor i Lund, är förstås nöjd och förklarar framgången med att man dels var tidigt ute med urvalsprocessen, dels har samarbetat med flera andra universitet.
– Vi valde att göra allianser som med Linköping inom IT/telekom. I sanningens namn finns det kompetenser på många platser.

En rad kända namn finns bland Lunds koordinatorer: Lars Samuelson, Henrik Semb, Patrik Brundin, Markku Rummukainen...

Var det en strategi att välja kändisar?

– Nja, där ledarskap och toppkompetens finns tydligt i samma person var det lätt. Men vi ska utvärdera vilka områden vi inte lyckades med och vad vi kan lära oss där. Kring excellenta ledare växer det ofta fram kreativa och positiva miljöer.

Blir basanslag

De lärosäten som beviljas medel i denna storsatsning på strategiska forskningsområden, får behålla pengarna som långsiktiga basanslag efter godkänd utvärdering om fem år. Det betyder att de miljoner som till exempel Kristina Edströms projekt dragit in till Uppsala universitet i princip kan hamna var som helst.

– Jag hoppas och tror att vi lyckas så bra med den här satsningen att de inte stänger dörren för oss. Men Uppsala universitet har många kompetenser och vi kan dra nytta även av till exempel humaniora- och samhällsforskning om pengarna hamnar där, säger hon.


Fotnot: Läs mer om de strategiska satsningarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Vetenskapsrådets hemsida.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.