Vetenskapsrådet
"Om du bara är skeptisk, då kan inga nya idéer komma till dig. "
- Carl Sagan
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Maj 2009 Nr 4

Det är mycket med kol

<span class="bldtextfoto">Foto: Sofia Günther</span> Redaktör Eva Barkeman.

Det är mycket med kol nu. Och då menar jag inte grönkål eller grillkol, utan det där grundämnet som ingår i våra livsformer – organiskt liv.

Men kol är värdefullt på många sätt. I höstas hittades en av världens största diamanter i en gruva i Lesotho i södra Afrika.  Den är på 478 karat och beräknas vara värd så där en 80 miljoner kronor när den är slipad och klar.

Kol har också ett stort värde som grafit, särskilt i den kulturellare sfären; blyerts har använts till mången litterär text. Och nu kan det livsviktiga grundämnet ta finkulturen ett steg längre.

Den senaste forskningstrenden är nämligen grafen, ett extremt tunt lager av grafit, bara en kolatom tjockt. Grafen spås vara det nya materialet för snabba, nanometerstora komponenter i datorer – som ju är dagens verktyg för att skriva stor, eller lite mindre litteratur. Som Tentakel, där du förstås kan läsa om just grafentrenden...

I det här vårnumret kan du också läsa om trenden att samarbeta mellan universiteten, om robotikstudenterna i Västerås som bygger en robot för att sätta en stuga på månen samt studera det unika månadshoroskopet för forskare, av Asta Astrakan.

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2009-05-04
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.