Vetenskapsrådet
"Att bevis inte finns, är inte bevis på att något inte finns."
- Sir Martin Rees
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2009 Nr 3

Och hur firade du talet pi i år?

<span class="bldtextfoto">Foto: 123 Greetings</span>Happy Pi-day! Har du sänt en pi-hälsning till dina matte-vänner?

<span class="bldtextfoto">Foto: Givenchy</span>Pi kan lukta gott.

Du missade väl inte att fira Pi-dagen den 14 mars?
Ja, det är förstås ett amerikanskt påfund att låta den 14 mars (som skrivs 3.14 i USA) helgas åt förhållandet mellan en cirkels omkrets och dess diameter.
Ett enkelt sätt att uppmärksamma pi är att skicka Happy Pi-day-kortlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till sina matte-vänner.
Eller kolla på filmen Pilänk till annan webbplats från 1998, som dock inte handlar så mycket om den matematiska konstanten, utan mer om en schizofren matematiker som tror att allt i naturen kan förklaras och förstås genom tal.
 

Hon sjunger fel

Många har hyllat talet pi med sång. En av dem är sångerskan Kate Bush i låten Pi från skivan Aerial 2005. Hon sjöng dock sjöng fel på några siffror (se Tentakel Nr 2 2005länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och lyssna på låten på Youtubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)
 
Och det är inte så lätt. Allting blir en approximation, eftersom konstanten pi i själva verket är oändlig. Hur många decimaler kan du själv? På den här rankingsajtenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du tävla med andra pi-entusaster.
 
Vill du veta mer om pi kan du läsa boken "Pi – det fantastiska talet" av David Blatner, 1997, eller gå in på originalbokens hemsida, The Joy of Pilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 

Firats sedan 1988

Pi-dagen firades för första gången 1988 på museet Exploratorium i San Francisco, men från och med i år är den även officiell nationell minnesdag. Representanthuset i USA har nämligen röstat igenom den 14 mars som National Pi Daylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Dagens höjdpunkt inträffar förstås exakt klockan 1:59 (Tidpunkten kan då skrivas 3.14 1:59).
 
Missade du att fira pi den 14 mars, har du en ny chans den 22 juli – eftersom 22/7 ger en mycket bra approximation av den matematiska konstanten...

Fotnot: Läs mer på Pi Day Internationallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eva Barkeman

Datum: 2009-03-30
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.