Vetenskapsrådet
"Att bevis inte finns, är inte bevis på att något inte finns."
- Sir Martin Rees
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2009 Nr 3

Postdoktor 2003 – så gick det sen

<span class="bldtextfoto">Foto: Vetenskapsrådet</span>Arne Johansson är nöjd med att många av dem som fått postdoktorsstipendium fortsatt med en akademisk karriär.

<span class="bldtextfoto">Foto: Vetenskapsrådet</span>Vetenskapsrådet skrev 22 kontrakt med unga forskare om postdoktorsstipendium hösten 2003.

2003 fick 22 unga forskare postdoktorsstipendium inom naturvetenskap och teknikvetenskap av Vetenskapsrådet.
Tentakel har tagit reda på hur det gick för dem sedan.
Varje år skickar Vetenskapsrådet ut ett 70-tal postdoktorer utomlands. I den allra första kullen, som beslutades hösten 2003 (med utresa 2004), valdes 22 unga doktorer ut inom naturvetenskap och teknikvetenskap.

17 av dem är kvar inom akademin, medan fem har gått till näringslivet, ofta innovationsföretag med anknytning till något lärosäte. (Flera av dem har dessutom finansiering från Vetenskapsrådet idag.) (Se hela listanöppnas i nytt fönster nedan).

Klarar sig väl i akademin

– Det är ett bra resultat och visar att vi lyckats välja ut personer med bra meriter, som klarar sig väl i den akademiska karriären, säger Arne Johansson, huvudsekreterare vid ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap.
 
– I urvalet kan det vara svårt att skilja på dem som själva är väldigt duktiga och dem som haft tur och hamnat i en bra forskningsmiljö. Förmodligen gäller båda delarna för dem vi gav postdoktorsstipendium.

Fyra till nytt lärosäte

Av de 17 forskare som stannat inom akademin, är fyra fortfarande utomlands, som Ingrid Berg som fick en tjänst i den grupp där hon var postdoktor. (Läs artikeln Hon stannade utomlandsöppnas i nytt fönster.)

13 postdoktorer har alltså återvänt till en akademiska karriär i Sverige (Läs artikeln "De är kvar i akademinöppnas i nytt fönster"). Nio av dem är tillbaka på samma lärosäten som de disputerade vid, men fyra har bytt lärosäte sedan de kom hem.
 
– Det är ganska hyfsat, men jag hade gärna sett ännu högre rörlighet för att få en förnyelse av idéer och metoder, säger Arne Johansson. 

 
Fotnot: Läs även artiklarna De är kvar i akademinöppnas i nytt fönster, De gick till näringslivetöppnas i nytt fönster och Hon stannade utomlandsöppnas i nytt fönster.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.