Vetenskapsrådet
"Att bevis inte finns, är inte bevis på att något inte finns."
- Sir Martin Rees
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2009 Nr 3

<span class="bldtextfoto">Foto: Privat</span>Hon är kvar på Leicester University.

Hon stannade utomlands

<span class="bldtextfoto">Foto: Privat</span>Genetikern Ingrid Berg är postdoktorn som blev kvar som gästforskare utomlands.

Ingrid Berg flyttade till Storbritannien 2004 som postdoktor hos professor Sir Alec Jeffreys, uppfinnare av DNA fingerprinting. Hon är fortfarande kvar.
– Jag flyttade från en etta på Kungsholmen till ett typiskt engelsk radhus med trädgård. Numera känner jag mig så hemma här att när jag åker till Sverige på semester så "åker jag hem" i båda riktningarna.
 
Sedan fem år tillbaka är Ingrid Berg forskare vid institution för genetik vid Leicester University. Hon studerar meiotisk rekombination, en process som inte bara möjliggör korrekt könscelldelning utan också påverkar den genetiska variationen mellan individer.
 
– Humangenetik var mestadels nytt för mig, men jag hade under min doktorandtid på Stockholms universitet samarbetat med Alec Jaffreys så det kändes inte som ett stort steg trots allt.

Kreativ atmosfär


 
Atmosfären i labbet är kreativ med arbetskamrater från världens alla hörn, så Ingrid Berg var glad när hon fick en tjänst på Leicester University och kunde stanna som senior postdoktor.
 
– Det är ett både utmanande och stimulerande arbete. Teknikerna för humant material skiljer sig av nödvändighet från de man använder vid liknande studier av modellorganismer, till exempel jäst som jag tidigare arbetade med.

Efter ett antal år i England kan Ingrid Berg konstatera att kulturskillnaderna är små. Engelsmän har samma humor men är lite artigare och trevligare, åtminstone på ytan, upplever hon.

Artiga och tålmodiga

– Det värsta man kan göra i England är att vara oartig och engelsmän är nog mer tålmodiga. Det krävs också ett visst mått av tålamod när tåget är ett par timmar försenat och de "apologise for any inconvenience caused". Och byråkratin här kan vara "prövande" för att uttrycka sig på ett engelskt/artigt sätt.

Ingrid Berg trivs bra i England, men planerar inte att stanna permanent utan återvänder till Sverige 2012 när projektanställningen tar slut.

– Jag hoppas kunna fortsätta min forskning i Sverige och få möjlighet att bilda en egen grupp.

 
Namn: Ingrid Berg.
Ålder: 44.
Bostad: Leicester, Storbritannien.
Familj: Ogift (eller “spinster" som man säger här i England).
Intressen: Min trädgård, göra egna smycken, älskar att se på film, gärna Fantasy eller Sci-Fi.
Övrigt: Rekommenderar boken Notes from a small island, av Bill Bryson. Författaren fångar engelsmännens alla egenheter på pricken.

Fotnot: Läs uppföljningenöppnas i nytt fönster av Vetenskapsrådets första postdoktorer inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Läs också om dem som gått till näringslivetöppnas i nytt fönster och dem som stannat inom akademinöppnas i nytt fönster.

Anna Kjellström

Datum: 2009-03-30
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.