Vetenskapsrådet
"Ibland tror jag att det säkraste beviset för att intelligenta varelser existerar någonstans i universum är att ingen av dem försökt kontakta oss."
- Kalle & Hobbe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juli 2008 Nr 6

Kina satsar mer än Linnéstöd på forskning

<span class="bldtextfoto">Foto: Sofia Günther</span> Redaktör Eva Barkeman.

Det har väl inte undgått någon att det är OS i Kina i augusti i år. Mittens rike uppmärksammas i alla sammanhang – och självklart vill inte Tentakel vara sämre. Därför är Kina huvudtemat i sista numret före sommaruppehållet.

Kina satsar inte bara på idrott, utan investerar stora summor i forskning. Målet är att två procent av BNP ska gå till forskning redan 2010 och tre procent 2020.
Dessutom anstränger man sig för att locka tillbaka kinesiska gästforskare utomlands.

Många asiater

Sverige har omkring 5 900 utbytesstudenter från Asien just nu, varav en fjärdedel kommer från Kina. Det är tolv gånger fler än för tio år sedan.
 
Enligt Veckans Affärerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har Säpo inlett ett samarbete med Vinnova för att få koll på kinesiska utbytesstudenter och forskare som är tvungna att skicka över data till sina hemuniversitet i Kina. "Det är ett uttalat mål för Kina att leta upp kunskap utomlands, det är ingen ´hidden agenda´, säger Sylvia Schwaag Serger, chef för Vinnovas internationella avdelning, till Veckans Affärer.
 
Läs i Tentakel om Xin-Mei Feng, som är postdoktor i limnologi vid Uppsala universitet. Hon vill stanna i Sverige av familjeskäl. Även hennes kinesiska kollegor vittnar i "3 röster" om en mycket tuffare akademisk miljö med hård konkurrens i Kina. De är alla överens om att Kinas betydelse som forskningsnation kommer att öka rejält i framtiden.
 

20 nya Linnéstöd

Den allt hårdare internationella konkurrensen är ett av skälen till att Sverige väljer att punktsatsa på framstående svensk grundforskning genom Linnéstödet.
I juni togs beslut om vilka 20 forskningsmiljöer som får Linnébidrag för upp till tio år framöver. I Tentakel kan du läsa mer om vilka som fått årets åtråvärda Linnéstöd.
 
Till dem och alla andra önskar redaktionen en riktigt skön sommar!

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2008-06-30
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.