Vetenskapsrådet
"Ibland tror jag att det säkraste beviset för att intelligenta varelser existerar någonstans i universum är att ingen av dem försökt kontakta oss."
- Kalle & Hobbe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juli 2008 Nr 6

Goda förutsättningar för MAX IV

<span class="bldtextfoto">Grafik: MAX-lab</span>Skiss över hur MAX IV i Lund kan komma att se ut.

<span class="bldtextfoto">Foto: Vetenskapsrådet</span>Enligt Lars Börjesson saknas bara beslut om pengar för att förverkliga MAX IV.

Den föreslagna synkrotronljusanläggningen MAX IV har alla förutsättningar att bli en världsledande forskningsanläggning, konstaterar Vetenskapsrådet i en granskning av förslaget.
MAX IV-projektetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är tekniskt och vetenskapligt moget och har ett brett stöd bland forskare och andra intressenter. Det som behövs nu är beslut om finansiering, säger Lars Börjesson, huvudsekreterare i Vetenskapsrådets kommitté för forskningens infrastrukturer (KFI) som granskat förslagetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Undersökt förutsättningarna


 
Vetenskapsrådet har på uppdrag av regeringen undersökt förutsättningarna för en ny forskningsanläggning i Lund, MAX IV. I uppdraget ingick en undersökning av de tekniska och ekonomiska förutsättningarna liksom av intresset från andra möjliga deltagare i projektet.
 
De flesta svenska universitet och vissa akademier, universitet och forskningsråd från Norden och Baltikum vill samverka kring konstruktion och användning av MAX IV. Anläggningen har också stöd från näringslivshåll liksom från Lunds kommun och Region Skåne.

Positiv påverkan


 
Även tidigare vetenskapliga utvärderingar menar att MAX IV har alla förutsättningar att bli en världsledande synkrotronljusanläggning med stor positiv påverkan på svensk och nordisk forskning.
 
Synkrotronljus ger forskarna detaljerad information om strukturen och dynamiken hos atomer, molekyler och material och den föreslagna anläggningen skulle få stor betydelse för ledande forskning i flera olika discipliner, bland annat inom nano- och materialvetenskap, strukturbiologi, geologi och miljövetenskap.
Camilla Jakobsson

Datum: 2008-06-30
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.