Vetenskapsrådet
"Ibland tror jag att det säkraste beviset för att intelligenta varelser existerar någonstans i universum är att ingen av dem försökt kontakta oss."
- Kalle & Hobbe
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juli 2008 Nr 6

ERC-sökande får pengar av VR

De unga forskare som nästan fick ERC-medel i förra utlysningen ska inte behöva gå lottlösa. Vetenskapsrådet har beslutat att ge dem ett kompletterande bidrag, utan ny bedömning.
Trots internationell topprankning föll sex svenska unga forskare på målsnöret vid European Research Councils första utlysning, ERC Starting Grants.
Nu gör Vetenskapsrådet (VR) gemensam sak med Frankrike, Italien, Schweiz och Spanien och stödjer via en särskild riktad utlysning de unga forskare som rankades mycket högt men inte fått medel i den nyss avslutade första utlysningen av finansiering under de kommande fem åren.

För Sveriges del innebär det att utöver de elva svenskarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som fick ERC-medel kommer ytterligare sex forskare ha möjlighet att genom en förenklad ansökningsprocess få ett rambidrag på upp till två miljoner kronor årligen under fem år. En av dem är naturvetaren Nathaniel Robinson vid Linköpings universitet. 

De sex unga forskarna som utlysningen gäller (se listan nedan) har lyckats meritera sig i en benhård internationell konkurrens till steg två bland totalt över 9000 sökande.

– Det var ett hårt tryck på ERC:s första ansökningsomgång för unga forskare och de nationella tilläggssatsningarna är ett bevis på det värde forskningsfinansiärerna tillmäter den här typen av internationell granskning, menar Vetenskapsrådets generaldirektör Pär Omling

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.