Vetenskapsrådet
"Kunskap är inte kunskap förrän någon vet att man vet."
- Lucilius
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juni 2008 Nr 5

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Stafström gillar ryssar

Sven Stafström på sadeln.

RÅDSPROFILEN
Vem är det egentligen som tar beslut om vilka som ska får forskningsmedel från Vetenskapsrådet? I Tentakels serie Rådsprofilen, får du träffa alla ledamöter i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap. Möt Sven Stafström.
Vad betyder det för dig att sitta i ämnesrådet, Sven Stafström?

– Det innebär en stor möjlighet att vara med och påverka utvecklingen av svensk naturvetenskaplig forskning, de satsningar som görs av Vetenskapsrådet ger ofta återverkningar även på universitetens och andra forskningsfinansiärers satsningar vilket gör uppgiften extra intressant och ansvarsfull.

Vilken är den viktigaste forskningspolitiska frågan?
– Just nu är det nog att hitta rätt balans mellan fakultetsfinansierad och externfinansierad forskning och att man hittar en ny och bättre modell för hur fakultetsmedel fördelas mellan lärosäten.

– Mer långsiktigt tycker jag att forskningens roll i samhällsutvecklingen dels bör föras fram tydligare men också stärkas, till exempel forskningsresultat inriktade mot nya miljövänligare energikällor borde få snabbare återverkning på vilka energikällor vi faktiskt använder.

– Jag är också oroad av det minskande intresse för naturvetenskap och teknik som vi ser bland ungdomar. På sikt kommer detta att drabba även forskningen genom att vi går miste om många begåvade forskare. Ny och banbrytande forskning kräver excellenta forskare, begåvningar som ofta mognar fram och rekryteras från en större skara studenter. Forskarsamhället måste bli bättre på att "marknadsföra" sig för att fortsätta attrahera dessa talanger.
 
Vad brinner du för?
– Främst min egen forskning, att med utgångspunkt från teorier och hjälp av modellbyggande i lyckade stunder kunna föreslå nya material eller nya förklaringsmodeller. Dessutom tycker jag mycket om att arbeta (tillsammans) med människor, både inom och utanför universitetet som till exempel i föreningslivet.

Vad arbetar du själv med?
– Inom min grupp arbetar vi med beräkningar och teoretiska studier av hur elektroner transporteras i organiska material, vi studerar främst syntetiserade material som polymerer och molekylkristaller men även till exempel biologiska molekyler som DNA. Med storskaliga beräkningar har vi nyligen simulerat elektrontransport i en organisk fälteffekttransistor
(OFET) baserat på en modell där varje enskild molekyl finns med i beräkningen. Vi kan där tydligt se effekten av hur till exempel koncentrationen av elektroner påverkar mobiliteten, ju fler elektroner desto lättare rör dessa elektroner sig.

Vad vet dina kollegor inte om dig?
– Att jag är en passionerad läsare av de stora ryska författarna, jag tycker till exempel att Dostojevskis Bröderna Karamasov är en av de mest underhållande böcker som skrivits.

 
Namn: Sven Stafström.
Roll i ämnesrådet: Ersättare.
Ålder: 50.
Yrke: Professor i beräkningsfysik, Linköpings universitet.
Bostad: Villa i Linköping.
Familj: Gift med Mimmi, tre barn: Gustav 22, Simon 19 och Johanna 15.
Intressen: Idrott (cykel och utförsåkning), skönlitteratur, friluftsliv.

Fotnot: Möt tidigare Rådsprofiler:
Billy Fredrikssonlänk till annan webbplats
Kerstin Johannessonlänk till annan webbplats
Johan Håstadlänk till annan webbplats
Ethel Forsberglänk till annan webbplats
Ann-Christin Paullänk till annan webbplats
Svante Björcklänk till annan webbplats
Per Bengtssonlänk till annan webbplats
Yvonne Brandt Anderssonöppnas i nytt fönster
Britta Wickbergöppnas i nytt fönster
Håkan Wennerströmöppnas i nytt fönster

Eva Barkeman

Datum: 2008-06-02
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.