Vetenskapsrådet
"Kunskap är inte kunskap förrän någon vet att man vet."
- Lucilius
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Juni 2008 Nr 5

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

"Kvalitet viktigare än karriärväg"

<span class="bldtextfoto">Foto: Kennet Ruona</span>Ann Numhauser-Henning.

<span class="bldtextfoto">Foto: Eva Barkeman</span>Arne Johansson.

<span class="bldtextfoto">Foto: Riksdagen</span>Björn von Sydow.

Vetenskapsrådets styrelse anser att konkurrens och mobilitet är viktigare i den akademiska världen än en sammanhållen karriärväg.
Det framgår av remissvaret på Ann Numhauser Hennings befattningsutredning.
Arne Johansson som lett arbetet med remissvaret håller dock inte med.
I sin utredning Karriär för kvalitetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som kom i höstas, förslog Ann Numhauser-Henning en tjänstestruktur för universitet och högskolor som ger en tydlig akademisk karriärväg och ökad trygghet för de yngre forskarna.

Vetenskapsrådet skriver i sitt remissvarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster att förslaget har en del svagheter. Framför allt vill man inte ställa sig bakom utredningens förslag om en sammanhållen befattningsstruktur med automatisk rätt till prövning för befordran till biträdande professor.
 
Istället anser Vetenskapsrådet att alla anställningar som biträdande professor ska utlysas i öppen konkurrens – annars kan det bli negativa effekter för forskarrörligheten – och för kvaliteten.

Olika tankar i styrelsen

 

Det skiljer sig från det första förslaget som presenterades för Vetenskapsrådets styrelse i slutet av april, ett arbete som leddes av Arne Johansson, huvudsekreterare i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap, i samarbete med övriga ämnesråd och kommittéer (medicin, humaniora och samhällsvetenskap, utbildningsvetenskapliga kommittén och kommittén för forskningens infrastruktur).

– Jag tror att man måste göra det attraktivare för unga forskare att stanna inom akademin. Det behövs en tydlig karriärväg i systemet och det går att lägga ribban på hög kvalitet vid universitet med höga ambitioner om man modifierar Numhauser-Hennings förslag något, säger Arne Johansson.

Men styrelsen tänkte alltså annorlunda.
– Jag anade att det skulle bli rejäla diskussioner – och det blev det, säger Vetenskapsrådets styrelseordförande Björn von Sydow.

– Flertalet ledamöter argumenterade att de sökande inte bara ska bedömas efter kompetens, utan också i konkurrens. Det ligger i linje med Vetenskaprsrådets eget arbete som genomsyras av ständig konkurrens.

Många utredningar


 
Befattningsutredningen är bara en av många forskningspolitiska utredningar (se faktarutan nedan) som kommer att synas i regeringens forskningsproposition för 2009-2012 som kommer i höst.

– Det ska bli intressant att se vad regeringens beslut blir till slut. Det kan bli stora förändringar som påverkar hur Vetenskapsrådets stöd till unga forskare kommer att se ut framöver, säger Arne Johansson. Såvida inte Vetenskapsrådet läggs ner, som Madelene Sandström föreslår i sin utredning.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.