Vetenskapsrådet
"Man ska vara på sin vakt mot ingenjörer: De börjar med en symaskin och slutar med en atombomb."
- Marcel Pagnol
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2008 Nr 3

Andelen externa medel ökar

<span class="bldtextfoto">Foto: Sofia Günther</span> Redaktör Eva Barkeman.

Välkommen till ett nytt nummer av Tentakel. Tidningen har gått över till ett nytt publiceringverktyg, vilket gör att layouten ser något annorlunda ut än vanligt.

Även Vetenskapsrådet, som myndighet, har just omorganiserats. Vid årsskiftet flyttade Vetenskapsrådet till nya lokaler på Klarabergsviadukten och passade samtidigt på att ta bort ämneskanslierna. I stället delades kärnverksamheten upp i en avdelning för forskningsstöd och en avdelning för forskningspolitisk analys.

Utredning kritiserar dagens forskningsråd

Men just som personalen börjat vänja sig vid öppet kontorslandskap och nya kollegor, dimper Madelene Sandströms utredning av forskningsfinansiärerna ner som en blixt från klar himmel (Läs mer om hennes utredning i det här numret). Hon vill lägga ner Vetenskapsrådet, Vinnova, Fas och Formas och skapa en helt ny Forsknings- och innovationsmyndighet, likt en Fågel Fenix.)
 
Både glada och arga tillrop hörs i forskarvärlden (se bland annat 5 röster). Men klart är att verksamheten som sådan blir kvar – forskarna ska fortfarande ha pengar och någon ska bereda ansökningarna...

Andelen externa medel ökar

Andelen externa medel till den akademiska forskningen ökar, enligt en ny rapport från Vetenskapsrådet, Finansiering av forskning inom den svenska högskolan 1995-2006.
I det här numret av Tentakel tar vi upp fundraising, en uppåtgående trend vid de svenska lärosätena.
 
Ett ovanligare sätt att få pengar till sin verksamhet har rymdforskningscentret EISCAT, som hoppas på en donation från Pepsi efter att i sommar ha sänt deras reklamfilm för tortillachips till utomjordingar.
Du hittar givetvis mer om detta i Tentakel.

Trevlig läsning!

Eva Barkeman
Redaktör för tidningen Tentakel

Datum: 2008-03-31
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.