Vetenskapsrådet
"Man ska vara på sin vakt mot ingenjörer: De börjar med en symaskin och slutar med en atombomb."
- Marcel Pagnol
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2008 Nr 3

Uppsala har "prövotid" för doktorander

<span class="bldtextfoto">Foto: Christina Welsh</span>Lena Claesson-Welsh tycker att prövotid innan registrering är bra för både doktorand och handledare.

<span class="bldtextfoto"></span>– Det behövs inte prövotid. Det finns alltid möjlighet att avskilja en forskarstudent som presterar dåligt, säger Mattias Wiggberg.

Institutionen för genetik och patologi vid Uppsala universitet ger en extra kurs på grundutbildningen för blivande forskarstudenter. Ett bra sätt för både handledare och studenter att se om studenten klarar forskarutbildningen, tycker professor Lena Claesson-Welsh. Men doktorandnämnden är kritisk.  
– Prövotid är inte tillåtet i högskoleförordningen och det här är ett sätt att kringgå det. Vi är helt avvisande till detta kryphål som vi vill täppa till, säger Mattias Wiggberg som är ordförande i doktorandnämnden vid Uppsala studentkår.

Lena Claesson-Welsh tycker att man glömmer handledarens perspektiv när man avvisar lösningen.

– Vi måste ha möjlighet att säga nej till en forskarstuderande som inte har intresse eller förmåga att tillgodogöra sig utbildningen, eftersom doktoranden försörjs med forskningsanslag. Om statsmakterna garanterade full kostnadstäckning för forskarutbildningen, som för andra utbildningar, vore det annorlunda, säger hon.
 

Begränsad tid

Kursen, där studenten får pröva på att jobba på labb, får inte vara längre än sex månader. Därefter kan studenterna söka utlysta doktorandtjänster.

Tidsbegränsningen är en viktig skillnad mot så kallade skuggdoktoranderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som i vissa fall varit på institutioner i flera år och gjort doktorandarbete utan att det registrerats.

– Skuggproblematiken finns och det finns inga ursäkter för det. Det är förkastligt att låta någon arbeta i flera år utan att vara registrerad, säger Lena Claesson-Welsh.

Men utan prövoperiod är det svårt att bedöma forskarstudenternas lämplighet, tycker hon. Betygsskalan på grundutbildningen är för liten för att vara användbar. Examensjobb kan vara tillräckligt- om man har gjort det på institutionen. Men forskarstudenterna kommer från många olika håll.

Riktlinjer ska tas fram  

Uppsala universitet har haft problem kring doktorandantagningen tidigare. Det finns uppmärksammade fall med skuggdoktorander som jobbat på labb under otrygga förhållanden i flera år. I dagarna startar därför en central arbetsgrupp som ska ta fram riktlinjer för institutionernas arbete med doktorandantagningen.

– Vi pratar problem men vi ska inte glömma att det finns mycket positivt i det hela. Vi har en bra kvalitet på forskarutbildningen i Sverige. Svenska forskare välkomnas utomlands med öppna armar. Och alumniundersökningar visar att de är nöjda med sin utbildning, säger Lena Claesson-Welsh.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.