Vetenskapsrådet
"Man ska vara på sin vakt mot ingenjörer: De börjar med en symaskin och slutar med en atombomb."
- Marcel Pagnol
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2008 Nr 3

<span class="bldtextfoto">Foto: Tentakel </span>Peter Svensson.

Peter forskar dygnet runt

<span class="bldtextfoto">Foto: Tentakel </span>Gästforskare och jästforskare. Peter Svensson är postdoktor på MIT och studerar hur celler reparerar DNA-skador efter cellgiftsbehandling.

Varje år skickar Vetenskapsrådet iväg omkring 25 unga forskare på postdok utomlands.
En av dem är Peter Svensson, som berättar för Tentakel hur det är att gästforska på MIT i Boston.
BOSTON
Han är kanske den typiske MIT-forskaren. Entusiastisk, internationell, social – och lever med sitt arbete dygnet runt.

– Jag måste mäta på mina jästceller var fjärde timme, så ofta sover jag här.

Peter Svensson är halvest, men växte upp i Skåne och studerade molekylär bioteknik i Uppsala. Därefter har han varit utbytesstudent i Australien, gjort examensarbete i Frankrike, tagit masterexamen i London och doktorerat i Holland – även om disputationen skedde i Sverige, på Uppsala universitet.
 

Höga krav

Nu är han postdoktor på välrenommerade Massachussetts Institute of Technology, MIT, i Boston.

– Det är ett fantastisk labb med otroligt hög kvalitet. Jag har aldrig varit på ett ställe som är så... noggrant. Min chef har väldigt höga krav, så det blir mycket gjort – alla jobbar hårt och älskar att diskutera vetenskap. I början gick jag på seminarium varje dag och bara insöp atmosfären.
 
Labbet ser ut ungefär som vilket biokemiskt labb som helst. Flaskor och burkar på hyllorna, vitrockade forskare som pipetterar eller tittar i mikroskop.
Peter Svensson öppnar dörren till en cellodlingskammare och tittar på sina jästceller. Han har behandlat dem med olika cellgifter för att studera hur cellerna svarar på de DNA-skador som uppstår.

– Det här är grundforskning, förklarar han. Genom att ta bort vissa proteiner i cellen och se hur bra de växer när cellgifter tillsätts, kan man ta reda på exakt vilka ämnen som krävs för att reparera cellerna.
I framtiden kan detta förstås ha betydelse vid cancerbehandling. Cellgifterna förstör ju både tumörcellerna och de friska cellerna runt omkring.

Egna pengar ger status

Peter Svensson anställdes av MIT som postdoktor för 1,5 år sedan. Men sedan i somras har han ett postdoktorsstipendium från Vetenskapsrådet, VR.

– Det är värdefullt att komma med egna pengar – det ger både extra status och en frihet att göra vad jag vill, förklarar han.
 
VR-pengarna använder han bland annat till att överföra sin forskning från jästceller till humana celler – och till att anställa en assistent så att han kan åka hem till sin lilla etta med kokvrå på andra sidan Charles river och sova ibland.

På vägen till det humana cellodlingslabbet skämtar han glatt med en kollega medan han sprejar desinfektionsmedel på händerna:
– Jag är noga med att inte få in jästceller bland de känsliga humana cellerna!
 

Mer självständig

Eftersom han inte bott i Sverige de senaste tio åren tar det en stund innan han finner rätt ord för att beskriva de vetenskapliga termerna. Men han kan tänka sig att flytta tillbaka till Sverige och starta en egen forskargrupp.

– Jag trivs inom akademin.
 
Det han lär sig som postdoktor är, förutom nya cellbiologiska tekniker, att arbeta mer självständigt.

– Allra viktigast för mig är nog att jag nu har ansvar även för andra än mig själv.
 
Något som skiljer USA och Sverige åt är annars att man arbetar mer i USA.
– Kommer jag klockan 3 på morgonen möter jag alltid någon i korridoren. Och en fredagskväll är det inte ens halvtomt på labbet. Det är fantastiskt här, och då gör det inget att man inte har något liv. I alla fall ett tag...

Eva Barkeman

Datum: 2008-03-31
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.