Vetenskapsrådet
"Man ska vara på sin vakt mot ingenjörer: De börjar med en symaskin och slutar med en atombomb."
- Marcel Pagnol
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
April 2008 Nr 3

<span class="bldtextfoto">Foto: </span>

Ann-Christin talar bengali

Ann-Christin Paul har koll på både polymerer och bengali.

RÅDSPROFILEN
Vem är det egentligen som tar beslut om vilka som ska får forskningsmedel från Vetenskapsrådet? I Tentakels serie Rådsprofilen, får du träffa alla ledamöter i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap. Möt Ann-Christin Paul.
Vad betyder det för dig att sitta i ämnesrådet, Ann-Christin Paul?
– Som allmänhetens representant får jag genom att sitta med i ämnesrådet möjlighet att få inblick i och kunna påverka den del av forskarvärlden där Vetenskaprådet verkar.

– Jag anser att grundforskning är viktigt för Sverige. För att vi ska kunna behålla en framskjuten plats i teknologiutvecklingen och skapa möjligheter för industrin att kunna växa och ge arbete och välstånd. Den hållning ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap har är bra och välbalanserad i förhållande till hur medel fördelas.

– Det är speciellt spännande för mig som icke-tekniker att få vara med och ha inflytande över och se de processer man arbetat fram för att kunna göra en så rättvis bedömning som möjligt. Diskussionerna går höga på mötena och processerna förfinas och förbättras ständigt.

Vilken är den viktigaste forskningspolitiska frågan? 
– Vår miljö och en hållbar utveckling. Vi bör bedriva forskning, grundforskning och tillämpad forskning och långsiktigt satsa på en hållbar utveckling. Vårt samhälle måste satsa på långsiktighet i den forskningspolitiska strategin. Jag tror det finns ett stort förtroendekapital hos varje enskild medborgare om att man forskningspolitiskt har en strategi som leder till ett samhälle som arbetar för vars o ens framtid. I det ser jag mänsklighetens överlevnad med respekt för den värld vi har att förvalta.
 
Vad brinner du för?
– Att den forskning som bedrivs tar hänsyn till den lilla människan och dess behov. Varje liv har lika värde. Miljön är en oerhört viktig pusselbit. All den kunskap som finns och som hela tiden tillkommer borde vi i samhället kunna förvalta på ett bättre sätt. Jag är förvånad över att så många vardagliga miljöproblem fortfarande kvarstår, och vad jag ser beror det inte på forskaren...
 
Vad arbetar du själv med?
– Min akademiska bakgrund är civilekonom från Handelshögskolan med ett år som forskningsassistent på P-sektionen på Handels, ekonomisk psykologi. (20 doktorandpoäng). Kommunikation är en av mina specialiteter. Efter några år i näringslivet startade jag och min man 1985 vårt företag PP Polymer AB där jag är VD. Min man är docent i Polymerteknologi och vårt företag har alltid arbetat med att lösa polymertekniska problem med utgångspunkt i att påverka miljön så lite som möjligt och försöka finna miljöanpassade lösningar.

– Vi har under våra 22 år utvecklat ett antal "gröna" produkter. Den senaste är ett halogenfritt flamskyddsmedel Paxymer för polyolefiner som vi efter sex års utveckling nu lanserar. Paxymer innehåller inga halogener eller fosfor eller antimon utan bygger i huvudsak på polymera material.

– Vi har Skandinaviens mest kompletta polymerlaboratorium och driver även ett produktionsbolag. Jag är styrelseledamot i Imego AB, är med i Stockholm CleanTechs Advisory Board, har varit delaktig i att ta fram Vinnovas policy "Innovativa små och medelstora företag – Sveriges Framtid" strategi från Vinnova för ökad innovationskraft, publicerad 2007, och engagerar mig ofta i olika sammanhang där jag kan dela med mig av min erfarenhet som företagare i forsknings- och utvecklingssammanhang.

Vad vet dina kollegor inte om dig?
– Att jag talar bengali och är tvåspråkig (svenska/tyska). Att kunna flera språk är väldigt roligt och gör att man förstår olika kulturer på ett helt annat sätt.


Namn: Ann-Christin Paul (född Mechler).
Roll i ämnesrådet: Ledamot, allmänrepresentant.
Ålder: Blir 55 år i höst.
Yrke: VD PP Polymer.
Bor: I Nälsta i Stockholm stad.
Familj: Man och två barn: Amit (f.d A-teens), 25 år i höst, går på Handels och släpper sin soloskiva i vår. "Songs in a key of mine" som han skrivit och producerat på eget bolag. Mandira, 23 år i höst, läser biomedicin på Karolinska institutet och är professionell dansare, koreograf och danslärare senast i Oslo.
Intressen: Natur, sång, musik, dans, skidåkning, skridskoåkning, golf, cykling och motion i största allmänhet. Resa, se nya länder och lära mig nya kulturer. Intresserad av människor. Nyfiken att lära mer hela tiden.

 
Fotnot: Möt tidigare Rådsprofiler:
Billy Fredrikssonlänk till annan webbplats
Kerstin Johannessonlänk till annan webbplats
Johan Håstadlänk till annan webbplats
Ethel Forsberglänk till annan webbplats
Svante Björcköppnas i nytt fönster

Eva Högström

Datum: 2008-03-31
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.