Vetenskapsrådet
"Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap."
- Laurence Sterne
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2008 Nr 2
Johan Mauritsson

<span class="bldtextfoto">Foto: Lunds universitet</span>Johan Mauritsson har varit med och filmat en elektron för första gången

Svenskar först i världen med att filma elektroner

<span class="bldtextfoto">Foto: namn på fotograf</span>Bildtext bildtext bildtext.

<span class="bldtextfoto">Foto: namn på fotograf</span>Bildtext bildtext bildtext.

Genom ny laserteknik har forskare i Lund lyckats filma hur en elektron guppar på en ljusvåg efter att ha slitits loss från en atom. Se filmen i Tentakel.
— Ingen har klarat av det här tidigare. Det var en speciell känsla i labbet, när vi för första gången fick se tekniken fungera, säger Johan Mauritsson, en av forskarna bakom studien.

Att fotografera hur elektroner rör sig har tidigare varit omöjligt eftersom partiklarna rör sig väldigt fort och detta under mycket korta tider. Det har inneburit att alla bilderna har blivit för suddiga.

Flera bilder vid samma tidpunkt

— Genom att ta flera bilder vid exakt samma tidpunkt under processen, har bilderna kunnat göras starkare, men ändå skarpa, vilket plötsligt gjorde det möjligt att filma elektroner.

Med den nya tekniken är det möjligt att skapa de snabba ljusblixtar som krävs för att fånga elektronernas rörelser på film. Ljuset skapas med hjälp av korta pulser från ett starkt laserljus, så kallade attosekundpulser.

— En attosekund förhåller sig till en sekund på ungefär samma sätt som en sekund förhåller sig till universums ålder.

Galaxer har sin egen tidsskala. Atomer har en annan. Det som tar miljarder år i kosmos tar miljarddelar av en miljarddels sekund i den atomära världen. Det tar 150 attosekunder för en elektron att gå ett varv runt en atomkärna. Ska man fånga något av det som sker i detta mikrokosmos måste man vara mycket snabb. Det handlar om ett precisionsjobb.

Mekaniker

— Vi är mekaniker och elektronikingenjörer i nästan lika hög grad som vi är forskare. Inom ett så här nytt forskningsområde ligger teori och experiment mycket nära varandra.

På den cirka två sekunder långa filmen får man se en elektron i rörelse då den guppar på en ljusvåg. Nästa steg för forskargruppen i Lund är att fånga hur elektroner uppför sig inne i atomer och molekyler.

— Detta är grundforskning inom ett helt nytt område och det är mycket intressant att få vara med i denna utveckling, avslutar Johan Mauritsson, vars forskning finansieras genom Vetenskapsrådet.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.