Vetenskapsrådet
"Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap."
- Laurence Sterne
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Mars 2008 Nr 2

Nationell databas byggs på KB

I Lunds sökbara databas finns 45 000 publiceringas listade. (Klicka på bilden för en större version.)

De flesta större lärosäten har egna databaser med sina forskares publikationer.
Nästa år ska en gemensam nationell samlingsdatabas öppnas hos Kungliga biblioteket.
— Just nu skriver vi en kravspec som ska vara klar under våren, säger Håkan Carlsson, medansvarig i projektet.
— Vi började bygga upp vår databas i Lundlänk till annan webbplats med material från våra äldra arkiv och fler stora öppna databaser. Ju mer material man börjar med, desto mer tid sparar vi åt forskarna, säger Håkan Carlsson, verksamhetsansvarig på biblioteksdirektionen i Lund och sammankallande i SUHF:s Forum för bibliotekschefers arbetsgrupp för bibliometri.

Lunds universitet har nu 45 000 sökbara publiceringar på sin hemsida. Där finns allt som publicerats vid universitetet sedan 2002; tidskriftsartiklar, rapporter, avhandlingar och böcker. Man kan söka på ämnesområde, titel, författare eller tidskrift. Materialet beskrivs på originalspråket och många artiklar finns helt fritt tillgängliga.

"Skatt för informationsletare"

— Vissa områden har inte tidigare haft bra tillgång till stora databaser med publikationer, men nu finns allt samlat och sökbart på nätet. Det är en skatt för informationsletare, säger Håkan Carlsson.

Fördelen är att man enkelt kan sammanställa bibliometriska fakta om universitetet, allt från antalet publicerade artiklar till hur forskarna samarbetar och hur välciterade olika publikationer är.

För att göra de lokala databaserna ännu mera användbara samarbetar universiteten med Kungliga bibliotekets för att skapa en nationell samlingsdatabas med all svensk vetenskaplig publicering. Arbetet med databasen betalas av Kungliga biblioteket, vars Libris-avdelninglänk till annan webbplats står som värd för det färdiga systemet, som ska vara klart nästa år.

Fotnot: Läs även artikeln Så korrelerar bibliometrin med peer review i det här numret av Tentakel.

Eva Barkeman

Datum: 2008-03-14
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.