Vetenskapsrådet
"Vetenskapen blir egentligen intressant först vid den gräns där den upphör."
- Justus von Liebig
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Feb 2008 Nr 1

Möt fallskärmshopparen Billy Fredriksson

Billy Fredriksson

<span class="bldtextfoto">Foto: Per Kustvik</span>Ämnesrådets ordförande Billy Fredriksson brinner för att öka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.

RÅDSPROFILEN
Vem är det egentligen som tar beslut om vilka som ska får forskningsmedel från Vetenskapsrådet?
I Tentakels nya serie Rådsprofilen, får du träffa alla ledamöter i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap. Först ut är rådets ordförande Billy Fredriksson.

Vad betyder det för dig att sitta i ämnesrådet, Billy Fredriksson?

— Det känns mycket positivt att kunna delta i rådets arbete. Jag har alltid haft ett stort intresse för naturvetenskap och teknik och har haft möjlighet att tillämpa forskningsresultat i min tidigare industriella verksamhet.

— Det känns viktigt att nu ha möjlighet att engagera sig i forskningen och också att kunna påverka. Naturvetenskapliga och teknikvetenskapliga landvinningar utgör grunden för utvecklingsmöjligheter i vårt samhälle. Forskning inom området är därför väldigt viktigt.

Vilken är den viktigaste forskningspolitiska frågan?
— Jag tänker framförallt på två saker:
• Att få beslutsfattare, politiker och övriga, att förstå vikten av denna forskning så att man prioriterar området.

• Att de forskningspolitiska satsningar som görs koordineras så att forskningsresultat kommer till användning i nya innovationer och produkter som utvecklar vårt samhälle positivt. Jag tänker till exempel på samverkan mellan VR och Vinnova eller VR och SSF.

Vad brinner du för?
— En väldigt viktig fråga för mig är att intresset för området ökar bland ungdomar så att de väljer naturvetenskaplig och teknisk utbildning. Det är först då vi långsiktigt kan upprätthålla den höga standard och kvalitet på forskningen som vi vill ha i Sverige.

Vad arbetar du själv med?
— Jag har en ganska lång yrkesmässig bakgrund, 27 år i industrin och cirka 12 år inom akademin. Inom industrin, på Saab i Linköping, var jag i olika funktioner ansvarig för många olika teknikområden för utveckling av flygplan. Bland annat materialteknik, hållfasthet, strömningsmekanik, flygmekanik och styrsystem, konstruktionsteknik och CAD med mera.

— Ansvaret innefattade också all provningsverksamhet och flygprov. Som teknisk direktör och teknikchef var jag också ansvarig för forskning och teknikutveckling i Saab-koncernen och hade under alla år omfattande samarbete med universiteten och de tekniska högskolorna.

— Under mina 12 år på tekniska högskolan vid Linköpings universitet, forskade jag inom hållfasthetslärans område där jag också är docent och var professor under några år, innan jag återgick till jobbet som teknisk direktör på Saab.

Vad vet dina kollegor inte om dig? 
— De vet nog allt. Fast kanske inte att jag hållit på ganska mycket med privat-/sportflyg och fallskärmshoppning — men det var länge sedan nu.

Namn: Billy Fredriksson.
Roll i ämnesrådet: Ordförande.
Ålder: 64 år och avtalspensionär sedan 2 år.
Yrke: Ingenjör, Tekn Dr, docent, professor och "senior-konsult".
Bostad: Bor i villa i Linköping. Familj: Gift med Agneta. Barnen Per (31 år) och Karin (28 år).
Intressen: Familjen, motion (jogging och längdskidåkning), att läsa (populärvetenskap, just nu Lee Smolans "The Trouble with Physics", romaner och deckare). Ett annat stort intresse är skogsbruk på föräldragården.

Eva Högström

Datum: 2008-01-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.