Vetenskapsrådet
"Vetenskapen blir egentligen intressant först vid den gräns där den upphör."
- Justus von Liebig
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Feb 2008 Nr 1

Kerstin Johannesson seglar träbåt

Kerstin Johansson

<span class="bldtextfoto">Foto: Privat</span>Kerstin Johannesson har seglat sin träbåt på västkusten i 34 år.

RÅDSPROFILEN
Vem är det egentligen som tar beslut om vilka som ska får forskningsmedel från Vetenskapsrådet?
I Tentakels nya serie Rådsprofilen, får du träffa alla ledamöter i ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap.
Möt Kerstin Johannesson.

Vad betyder det för dig att sitta i ämnesrådet, Kerstin Johannesson?

— Efter 25 år av forskning känns det bra att ens erfarenheter kommer till lite nytta för att främja framtida forskningsinsatser. Jag är också av naturen en person som gillar att vara med och påverka och som nästan alltid har åsikter.

Vilken är den viktigaste forskningspolitiska frågan?  
— Hur Sveriges nationella intressen ska balanseras mot EU:s intressen, hur villiga vi ska vara att låta EU bestämma inriktning med mera inom vår nationellt finansierade forskning i framtiden. EU driver en utveckling som i mycket går ut på att komma åt de nationella pengarna genom krav på medfinansiering med mera och här behöver de enskilda länderna nog vara lite på sin vakt och fundera över hur mycket av denna styrning man vill lämna ifrån sig.

Vad brinner du för?
— Nyfikenhetsstyrd forskning som när den är av bra kvalitet alltid kommer samhället till godo. Jag brinner också för att alla forskningsresultat ska kommuniceras till samhället. Jag har sett så många exempel på när det egentligen inte fattas forskning utan istället fattas kunskap om forskningsresultat. Denna kunskap behövs i tillämpningar, inte minst inom miljöområdet.

Vad arbetar du själv med?
— Min egen forskning handlar om hur nya arter bildas, men här finns starka kopplingar till biologisk mångfald, och inte minst hur biologisk mångfald inom arter (genetisk variation) är viktig i naturen och därför av vikt i förvaltningen.

— Vi vet idag att nya arter kan bildas otroligt snabbt (tusentals år eller kortare) och vi vet att en art kan vara genetiskt oerhört olik ifrån plats till plats, och bägge dessa bilder är idag inte implementerade i förvaltning av miljöer och arter, där arten oftast utgör grundenheten och förvaltningen utgår ifrån att alla delar av arten i stort sett är likvärdiga.

Vad vet dina kollegor inte om dig?
— Mina nära kollegor på Tjärnö marinbiologiska laboratorium utanför Strömstad vet allt om mig. Men mina kollegor runt om i landet och i världen vet förmodligen inte att jag är en entusiastisk träbåtsägare och att jag lyckliga dagar under sommaren seglar omkring i norra Bohuslän i en snart 60 år gammal Drake (en 9 meter lång och 2 m smal skärgårdskryssare), och att min starkaste kompetens är att jag har seglat denna båt i 34 år utan att någon gång använda motor (jag har ingen motor!).  

Namn: Kerstin Johannesson.
Roll i ämnesrådet: Ersättare.
Ålder: 51.
Yrke: Professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet.
Bostad: Bor på Tjärnö utanför Strömstad.
Familj: Maken Bosse och två tonåringar, John och Klara. 3 katter och 2 hästar (dotterns). Intressen: Familjen. Gamla båtar. Havet. Fotnot: Möt tidigare Rådsprofiler: Billy Fredrikssonlänk till annan webbplats

Eva Högström

Datum: 2008-01-28
Skriv ut

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.