Vetenskapsrådet
"Vetenskapen blir egentligen intressant först vid den gräns där den upphör."
- Justus von Liebig
Det här är tidningen Tentakels arkiverade webbsidor. Tidningen lades ned 2011.
Feb 2008 Nr 1

"Forskarskolor ger intellektuella miljöer"

<span class="bldtextfoto">Foto: Åsa Langefors</span>Cecila Hägerhäll vill återskapa de intellektuella miljöerna genom forskarskolan.

Forskarskolan i "Molekylär Proteinvetenskap" i Lund håller framgångsrika frukostseminarier och står i startgropen för spännande kurser och internat.
— De intellektuella miljöerna har "slimmats" bort från svenska universitet. Nu får vi möjlighet att återskapa dem, säger Cecilia Hägerhäll.
Hon är studierektor för forskarskolan i Molekylär proteinvetenskap på Kemicentrum vid Lunds universitet, en av de 19 som får stöd i år. (Se hela listanlänk till annan webbplats.)

— Det är jättekul att vi fick pengarna, säger hon. Vi har haft en tuff tid på Kemicentrum med dålig ekonomi och hot om uppsägningar, så det behövdes verkligen något positivt nu.

Hett forskningsområde

Proteinvetenskap är ett hett forskningsområde och redan när fyra avdelningar på Kemicentrum gick samman och bildade Centrum för molekylär proteinvetenskap 2005 fanns visionen om en forskarskola i ämnet. Den har redan tjuvstartat. Varje torsdag klockan 9.00 det senaste året serveras kaffe och bullar för forskarskolans 44 doktorander. Medan frukosten avnjutes håller en av doktoranderna föredrag om sin forskning, följt av en diskussion.

— Frukostseminarierna har blivit jättelyckade, säger universitetslektor Cecilia Hägerhäll. Det bästa är inte föredragen utan diskussionerna efteråt. Det öppna och avslappnade klimatet har gjort att doktoranderna verkligen vågar ställa frågor.

Bättre intellektuella miljöer

För att höja kvaliteten på forskarutbildningen satsar hon på en förbättring av de intellektuella miljöerna på universitetet, bland annat genom årliga "retreats" för doktorander och handledare, det vill säga internat med seminarier och nätverkande över avdelnings- och generationsgränser.

Härnäst kommer forskarskolan att starta en kurs i "General Skills" där studenterna ska lära sig hålla föredrag, hur man startar och driver företag samt vetenskapsetik och marknadsföring och annan så kallad "tyst kunskap", som Cecilia Hägerhäll uttrycker det.

Fotnot: Läs i Tentakel hur det gått för forskarskolan i nanovetenskaplänk till annan webbplats, som startade redan 2006. Läs också om vilka 19 som fått bidraglänk till annan webbplats för att starta forskarskolor.

Åsa Langefors

Datum: 2008-01-28
Skriv ut Aktiviteter i forskarskolan

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är avstängd.
Välkommen tillbaka med dina kommentarer i den nya webbtidningen Curie från Vetenskapsrådet som lanserades 2012.
Ansvarig utgivare: Tomas Nilsson. Redaktör: Eva Barkeman.
Allt material på www.tentakel.vr.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna artiklar men ange alltid källa.